Fantasy and Science Fiction June/July& Aug/Sept 2009

Fantasy & Science Fiction
June/July 2009, 258 sider
Aug./Sept. 2009, 258 sider
www.fandsf.com

Fantasy & Science Fiction holder takten med at vekselvirke hvert nummer med primært at have henholdsvis fantasy eller science fiction. Sommernummeret indeholder således overvejende science fiction, men science fiction historierne i F&SF er oftest meget eksperimenterende, anderledes med en vis litterær standard og fokus på personudviklingen. Nærmest en direkte modpol til den type hård sf-historier man finder i magasinet Analog.

Albert E. Cowdrey er en af de faste bidragydere til F&SF, gerne med længere historier, og kortromanen Paradiso Lost er et godt eksempel. Den unge officer Robert Kohn, som Cowdrey har skrevet et par historier om før, er på en redningsmission til en koloniplanet langt væk, og undervejs bliver skibets kaptajn myrdet, dog uden at det vækker den store sorg hos besætningen, da kaptajnen var hadet af alle. Kohn bliver til sin egen overraskelse sat til at lede efterforskningen. Det er dog alt det der sker udenom, der er interessant, men mest af alt Kohns personlige udvikling han selv beretter. Det der egentlig gør historien læseværdig er ikke i så høj grad plottet, men mere måden den er skrevet på. I august/septembernummeret bidrager Cowdrey igen med en krimigåde, men rammen er her en lille by i Louisiana, og vi følger Jimmy der har stærke synske evner, som han først bruger til at spille på casino med – indtil han bliver smidt ud. En pige fra byen bliver kidnappet, og sheriffen beder Jimmy om hjælp. Selve plottet var heller ikke det mest overbevisende her, men Cowdreys skrivestil er en fornøjelse at læse


Finanskrisen er nu dukket op som tema i de fantastiske genrer.“Economancer” af Carolyn Ives Gilman er i hvert fald den første jeg har set af slagsen. Simon Messiter søger et job i en asiatisk bank, intetanende om at de vil ham til at hjælpe med at knække den amerikanske økonomi. Det kommer der en noget alternativ forklaring på årsagen til finanskrisen ud af. Ikke specielt overbevisende, men Gilman har da alligevel nogle pointer (dog ikke nye) til vores monetære system.

August/september nummeret har overvejende fantasy-historier af meget forskellig slags, og med flere historier som falder mellem genrestolene. En af de rigtig underholdende er “The Art of the Dragon” af Sean McMullen, som har den fedeste start. En gigantisk drage dukker pludselig op i Paris og begynder at fortære Eiffeltårnet, alt i mens Ph.D. i kunsthistorie Scott Carr tilfældigvis er i færd med at filme Eiffeltårnet på sin ferie. Hans optagelser går verden rundt, og da han også er den der har været tættest på dragen og overlevet, bliver han hurtigt anset som drageekspert af myndighederne og indgår i et hold af andre ‘eksperter’ som skal finde ud af hvad pokker dragen har gang i. For dragen begynder at æde sig igennem verdens største kulturskatte, og ethvert angrebsforsøg har ingen effekt. Det starter som en tragikomisk historie, men udvikler sig til en meget ubehagelig holocaustfortælling, da folk begynder at tolke dragens destruktive adfærd som at kunstnere skal udryddes.

Bruce Sterling er en forfatter jeg normalt vil forbinde med cyberpunk, men “Esoteric City” er humoristisk mørk fantasy om necromancere. Historien følger ingeniøren Achille der bliver bekendt med necromancerkunsten. Han bruger sine evner til at genoplive en mumie fra et museum, som viser sig at være ingeniøren Djoser fra Ægyptens storhedstid. Men Djoser hiver ham ned i helvede og viser ham nogle overraskende ting. Sterling kombinerer Dantes helvede med oldtidens Ægypten på ganske glimrende og underholdende vis, med en historie der kører helt af sporet.

Necromancere er også på spil i en anden historie fra august/ september-nummeret, men her i en mere traditionel fantasy-setting i “The Bones of Giants” af Yoon Ha Lee, der handler om Tamin, som ønsker hævn over en ond magiker. Han møder necromanceren Sakera, som indvilliger i at hjælpe ham i denne magi, der blandt andet involverer nogle store knogler. Mørk fantasy med en god plottwist til sidst.

Udover den humoristiske, absurde eller ‘almindelige’ fantasy har F&SF også den mere underlige og symbolske af slagsen, muligvis hvad der kan betegnes som new weird. Egentlig handling er svær at gengive, og givetvis er der mange af disse historier jeg nok bare ikke forstår, men man kan ikke komme udenom det oftest er meget dygtige forfattere, og selvom selve handlingen kan virke forvirrende, er det en fornøjelse at læse en sprogligt flot skrevet novelle. Det gælder fx for noget så sjældent som en novelle oversat fra fransk, nemlig Georges-Olivier Châteaureynauds “Icarus Saved from the Skies” om en mand der gror englelignende vinger, som han prøver at skjule – men hans kone finder dem yderst tiltrækkende. Lidt speciel, men den fungerer.

Jeg holder stadig fast på, at magasinet Fantasy & Science Fiction er den helt rette anbefaling til Himmelskibets læsere!

Anmeldt af Jeppe Larsen i Himmelskibet nr.22

Dette indlæg blev udgivet i Fantasy, Magasiner, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.