Gudernes skat

Gudernes skat
Tegnet af Christian Højgaard, skrevet af Philippe Thirault
bd.1: Helvedeskoblet
Fahrenheit 2005
bd.2: Karthagos spøgelser
Fahrenheit 2009

Gudernes skat er en tegneserie om en gruppe gamle helte, der samles for at gennemføre en sidste opgave. Historien er klassisk grænsende til det stereotype. Imidlertid er der særligt en ting, hvor serien bryder med sine mange kloner: Historien udspiller sig i 500-tallets Europa og Nordafrika. En periode, der i dansk historieskrivning klas­sificeres som oldtiden eller germansk jernalder, mens syd for grænsen var det romerske styre i Vesteuropa blevet erstattet af små kongeriger, og i øst videreførte det byzantinske rige det romerske kejserrige. Styrken ved netop denne tilgang er, at historien både kan udspille sig i en kendt verden – Europa og Nordafrika – og samtidig i en fremmed verden befolket med byzantinere, gotere og thrakere. Den historiske ramme er en anden end de sædvanlige middelalder-fantasy-tegneserier, men troldkarlene, rænkespillet og gengangerne er de samme. 

Gudernes skat handler om, hvorledes kejserinde Theodora i hemmelighed stadig ærer de gamle guder fra før Kristen­dommens indførelse, og hun samler derfor et gammelt hold eventyrere, Helvedeskoblet, til under falsk påskud at drage ud og finde Gudernes skat, som skulle rumme umådelige rigdomme, der i sin tid blev skænket til de gamle guder. I bind et møder vi Helvedeskoblet, som ælde har været hård ved. Eventyrerne drager først til Libyen og siden til Karthago i deres søgen efter Gudernes skat, og undervejs præsenteres vi for deres forhistorier. 

Ser man bort fra miljøet, som historien udspiller sig i, er det en relativt traditionel fantasy-historie om en flok forskelligartede eventyrere, der drager ud efter en magisk skat, men den person, som har sendt dem af sted, har ikke rent mel i posen. Historien er ujævnt fortalt, da der bruges meget tid på sidehistorier, om hvem heltene er, og hvordan de samles. Den bærende historie er ikke videre genial, men mange kan hygge sig en kort stund med serien og fascineres af det meget anderledes Europa. 

Der er udgivet to album i serien på dansk. Der er et tredje bind i serien, Sibyllens hemmelighed, fra 2006 tegnet af Drazen Kovacevic, som endnu ikke er udgivet på dansk. Dette bind synes at afslutte serien.

Anmeldt af Morten Greis i Himmelskibet nr.26

Dette indlæg blev udgivet i Fantasy, Tegneserier og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *