Screamers

Screamers
Film, USA/Canada, 1995, 104 min.
Instr.: Christian Duguay
Medvrk.: Peter Weller, Jennifer Rubin, Roy Dupuis, m.fl.

Philip K. Dicks sci-fi/horror-historie Second Variety, om nogle lidt for intelligente våben der begyndte at videreudvikle sig selv, blev filmatiseret som Screamers i 1995.

Handlingen: Der er en uspecificeret krig i gang, og man har indtryk af, at de to parter er tæt på at have udslettet hinanden. De befinder sig på en ørkenplanet, og har bl.a. udviklet nogle våben som graver sig gennem sandet og dræber folk på uappetitlige måder (små rundsave, sprængstof, etc.). Disse våben – såkaldte Screamers – udvikler sig hele tiden til mere og mere avancerede former, så de kan narre menneskerne og komme tæt nok på dem til at slå dem ihjel. På mange måder et udmærket horror/sci-fi-koncept – omend man kan indvende, at den basalt set er teknologifjendsk, da den handler om en type teknologi der bliver menneskets dødsfjende. Man kan diskutere temaet og realismen, men samme trend er måske endnu mere aktuel i dag, end da filmen blev lavet i 1995 med al vores snak om kunstig intelligens og teknologisk singularitet.

Filmen er måske nok blevet kult blandt visse publikummer, men kan næppe siges at have opnået egentlig klassiker-status. Der er simpelthen ikke gjort nok ud af produktionsværdierne, og skuespillerene i de mindre roller er for dårlige. Med et ordentligt budget og en Ridley Scott ved roret kunne det sagtens være blevet en klassiker, men det blev det altså ikke. Efter min mening er filmen middelmådig på de fleste områder, og nogen høj karakter kan det derfor ikke blive til fra denne anmelder.

Karakter: 5 ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.24

Dette indlæg blev udgivet i Film, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *