Dragonlance: Dragons of Autumn Twilight

Dragonlance: Dragons of Autumn Twilight
Tegnefilm, USA, 2008, 90 min.
Instruktør: Will Meugniot
Medv.: Michael Rosenbaum, Kiefer Sutherland, Lucy Lawless, Fred Tatasciore, m.fl.

Så kom der endeligt en Dragonlance-film. Mine fætre, min bror og jeg begyndte allerede i midten af 80’erne at snakke om at vi gerne ville se en filmatisering af Dragonlance-bøgerne. Det var nogle af vores ynglingsbøger, og vi diskuterede, hvem der skulle spille hvilke roller mv.

Det var en stor dag, da det kom frem, at de var i gang med at lave Filmen. Jeg ventede spændt ved brevsprækken, da jeg fik mailen fra Laserdisken, om at de havde afsendt filmen.

Nu ved jeg godt at filmatiseringer, aldrig kan blive ligeså gode, som de bøger de bygger på og jeg ser altid sådanne film med forholdsvis lave forventninger, så jeg ikke bliver skal blive skuffet over udfaldet Jeg blev nu alligevel skuffet over denne film.

Nå, men nu til historien. Filmen er baseret på Margaret Weis og Tracy Hickmans bog Dragonlance: Dragon og Autumn Twilight, som på dansk er delt i to bøger: Dragonlance: De første tegn og Dragonlance: Drageskygger. Bøgerne og filmen handler om en umage gruppe eventyrer, der skal bekæmpe den onde gud Takhisis planer om at overtage herredømmet over verdenen Krynn. Samtidigt skal de genfinde de gode guder, som Krynns beboere havde vendt sig bort fra og som derfor har været glemte i 300 år. Bogen og filmen er en del af en trilogi, selvom man endnu ikke ved, om de to sidste bøger bliver filmatiseret.

Man skal stort set altid forkorte en historie når man filmatiserer den, men samtidigt få historien til at hænge sammen for dem der ikke har læst bøgerne. Man burde have valgt at filmatisere halvdelen af hver bog i stedet for hele bogen. Når man nu har valgt at filmatisere hele bogen på kun 91 minutter, så syntes jeg at manuskriptforfatteren er sluppet godt fra opgaven. Det eneste sted det glipper, er et sted, hvor troldmanden Raistlin og grupens leder Tanis Halvelver skændes foran en sovende drage Det virker ret tåbeligt og er ikke med i bøgerne, det er begge figurer for kloge til.

Baggrundene er gode, men resten ser for ringe ud. Drager og draconianere er 3D computeranimeret, mens elvere, mennesker og andre menneskelignenede racer ligner traditionelt animeret tegnefilm. De ligner tegneserie figurer og virker meget 2D agtige. Både tegningerne og 3D animationerne er dårligt lavet og når de bliver vist i samme scener ser det helt forfærdeligt ud. Ild og røg er dog rigtigt flot i filmen.

Filmmusikken er ret flot, og dem der lægger stemmer til figurerne, gør et godt stykke arbejde. Desværre er det svært at høre hvad de siger, for alle de andre lyde er meget højere end talen, så man skal sidde med fjernebetjeningen for at få det hele med, og så hjælper det også et der er mulighed for at få engelske tekster på den version jeg har købt. Det er reg. 1 versionen.

Dværgene ser rigtige ud. Elverne har de grimmeste og længste ører, man kan forestille sig. Desuden er de ofte grå. Det er beskæmmende at en af de smukkeste personer, elverprinsessen Laurana, ligner en lille grim trold. Menneskene er heller ikke for kønne i denne film. Den smukke kropige Tika ser heller ikke særligt smuk ud. Da de møder nogle spøgelser, var min første reaktion at grine. Drageherrene har i billederne i bøgerne nogle flotte detaljerede rustninger med dragelignende masker på; de er i filmen erstattet af en stofhætte med en dødningehoved-lignende maske over. Det ligner noget fra He-Man. Jeg kan dog rigtigt godt lide når Drageherren Verminard bruger sine ‘magiske’ evner. Så kan man se skygger af den onde gud han tilbeder. Troldmanden Fizban ligner efter min mening lidt for meget en forvokset nisse, men når han bliver alvorligt, så lader animatorerne noget af troldmandshattens skygge dække det ene øje, så han minder en om Odin. Det syntes jeg til gengæld er godt. En lille sjov ting er at tegnerne har givet bogens forfattere Tracy Hickman og Margaret Weis en cameo. De er tegnet som stamkunder på kroen og fanger dragonianere.

Det var dog en frygteligt omgang brok. Man kan godt se filmen, men man skal ikke forvente sig for meget af den.

Anmeldt af Kim H. Pierri i Himmelskibet nr.16

Dette indlæg blev udgivet i Animation, Fantasy, Film og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *