Janus Vinther – Lav gyserfilm med special effects

Lav gyserfilm med special effects
Af Janus Vinther
Forlaget GeGe
Med dvd
Pris 207,50 kr på forlagets hjemmeside

Janus Vinther har skrevet en bog om special effects i filmarbejde. Bogen er inspireret af hans
arbejde med en dansk zombiefilm og indeholder en lang række anvisninger på, hvordan man sminker til zombier/sår mv. med udgangspunkt i to film. Den første er en kortfilm, Mumiehånden, der er vedlagt to eksempler på DVD’en og den anden er fra den danske zombiefilm Opstandelsen. Lav Gyserfilm er et
oplagt indkøb for fritidsklubber, skoler og amatører, der vil i gang med at filme.
Bogen indeholder først en gennemgang af filmarbejdet og derefter en lang række eksempler på konkrete sminkninger. Bogen er illustreret med en række fotos og tegninger, der viser hvordan arbejdet kan gribes an.
De nødvendige overvejelser ved en filmindspilning gennemgås ultrakort, eksempelvis bruges der fire sider på ‘Fra ide til manus’ om at skrive manuskriptet, hvor man bliver præsenteret for nogle af ordene i aktantmodellen, men selve modellens brugbarhed forklares ikke. Jeg er ret sikker på, at hvis man ikke i forvejen har en ide om, hvordan man skriver et filmanuskript, så hjælper disse fire
sider ikke, og har man en ide om det, så hjælper de heller ikke. Her ville det være mere givtigt, at bogen fokuserede på det, der er dens hovedidé, og så henviste til andre, der kan hjælpe med manuskriptet, f.eks. på nettet. En ting, der taler for forfatterens tilgang, er, at meget af den slags information udelukkende findes på engelsk og der gives her en mulighed for at læse det på dansk og samlet på et sted.
De andre afsnit, der ikke omhandler special effects er tilsvarende meget korte. De par sider, der er om videoredigering er knyttet tæt til konkrete produkter, i nogle tilfælde så tæt, at det er angivet, hvordan man installerer et produkt – så detaljeret at der står hvornår man skal trykke Next. Dette er eksemplet med DVD-brændingen af den færdige film, hvor det er angivet, hvordan man skal
installere Nero 6.3. Jeg vil mene, at den slags bør lægges uden for en bog af denne type, og at man her skulle koncentrere sig om de mere overordnede linier. Man risikerer ellers at stå med en bog, der meget hurtigt er forældet, og som ikke er brugbar efter de første ti minutter.
Der er dog en række gode råd om, hvordan man arbejder – f.eks. at man skal huske at registrere alle klip, da den efterfølgende redigering ellers vil være helt umuligt. Disse ting er utroligt hjælpsomme, og jeg håber ikke, at de drukner i de mere teknisk/konkrete forslag.
Bogens kød og blod (så at sige) er special effects, og her er der langt mere at hente. Der er omkring 40 sider med effekter. Jeg har ikke prøvet anvisningerne, men de virker brugbare og er velillustrerede.
En enkelt kan stå som eksempel for dem alle. Den første er hvordan man får blod til at sprøjte fra et bidsår på halsen. Det består af en materialeliste (bagest i bogen er der en oversigt over indkøb), en arbejdsplan, så man hurtigt kan overskue opgaven og derefter en detaljeret gennemgang af, hvordan man får blodet til at flyde.
Det er tydeligt, at eksemplerne bygger på reel erfaring – hvilket de bloddryppende billeder også antyder (*host*, måske er antyde ikke helt det rigtige ord, når man ser rigtigt på billedet af det stakkels blodbestænkede barn). Der er et diagram til selve blodslangen, og en meget grundig forklaring på, hvordan man med latex opnår den helt rigtige hud/kødstrimmeleffekt.
De andre effekter er mindst lige så veldokumenterede, og jeg tror, at man kan komme langt med bogen som inspirationskilde, hvis man skal i gang med at filme.
Effekterne spænder fra sprøjtende blod, afrevne arme, zombiekys, flasker i hovedet og smadrede øjne og kranier mv. Derudover er der en gennemgang af rekvisitter fra spidning, blodposer, økser og hul ind til hjernen, osv.
Sidst, men ikke mindst, er der vedlagt en DVD med eksempler på manuskripter og andre værdifulde hjælpemidler, samt klip fra Opstandelsen og to versioner af Mumiehånden. Ikke så ringe.
Hvis man vil have flere hints til at lave film, så kan man også se på eksempelvis
www.indymogul.com
Anmeldt af Jesper Rugard i Himmelskibet nr.30

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Faglitteratur, Horror og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *