Iron Man 3

iron-man-3-international-posterIron Man 3
Film, USA 2013, 130 min.
Instr.: Shane Black
Medv.: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Don Cheadle, Ben Kingsley, m.fl.

Marvel fortsætter sit triumftog af velproducerede superheltefilm med Iron Man 3. Denne gang har Marvel dog overladt (udliciteret?) en stor del af kontrollen over filmens helt og historie til Shane Black, forfatter-instruktøren bag film som Lethal Weapon 1 & 2, Last Action Hero og Kiss Kiss Bang Bang. Det har resulteret i en film som er ret anderledes end de to første Iron Man-film – efter min mening desværre ikke til franchisens fordel. Iron Man 3 er stadig en god film, men ikke i samme topklasse som de to første, som jeg er kæmpe-fan af – min oprindelige anmeldelse af den første film var godt nok lidt behersket, men jeg er siden kommet til at elske den i en grad så den har høstet 10 ud af 10 mulige stjerner. Den tredje film i serien fokuserer mere på forholdet mellem Tony Stark og Pepper Potts, hvilket ikke i sig selv er en dårlig ting; både Downey Jr. og Paltrow er jo fremragende i deres roller. Desværre sker det på bekostning af Iron Man-personaen, som i denne his­torie hænges ud som en krykke for Starks manglende selvtillid. Filmen bliver på flere måder en tand for mørk til at det klinger godt med ånden fra tegneserien, men man er altid yderst underholdt, da der også er mange komiske indslag. Der er to skurke, hvoraf den ene viser sig at være et skalkeskjul for den anden, på en meget humoristisk måde. Ben Kingsley er storslået som, øh, den ene af Mandarinerne!

Filmens slutning er nu skuffende. Udover at det virker lidt som om Iron Man-identiteten helt opgives, så er der en sek­vens på omtrent 5 sekunder hvor Stark får en hjerteoperation som helt kurerer ham for de farlige metalsplinter han pådrog sig i den første film. Dette er en lige lovlig nem løsning i betragtning af at plottet i begge de to første film var helt afhængigt af hans hjertetilstand – de historier bliver ligesom lidt skyllet ud med badevandet her. Morsomt nok er der dog nogle scener i den kinesiske version (!) af filmen som giver flere detaljer om denne operation – med to berømte kinesiske skuespillere som kirurgerne! Marvel Studios blev nødt til at inkludere disse scener for at få adgang til det kinesiske marked, som stiller bestemte krav om “kinesisk kulturindhold” i de film, der vises. Jeg håber meget at disse ekstrascener vil være at finde på Blu-ray-udgaven når den kommer. Men i hvert fald: en ganske fin og underholdende film, som dog ikke er helt i perfekt topklasse.

Karakter: 8 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.37

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *