Lise Bidstrup: Spiralportens Vogter

Spiralportens Vogter
Lise Bidstrup
Roman, 226s.
Facet, 2006

I rækken af bøger der handler om et ungt menneske der kommer på troldmandsskole og redder verden fra trusler, som skolens forsamlede magikere åbenbart ikke kan stille noget op imod, har vi her Lise Bidstrups bud. Og så alligevel ikke. For her bliver man ikke bare født til berømmelse, og bare det at komme ind på skolen tager en god del af bogen. Hovedpersonen Kwami går og drømmer om at komme på troldsmandsskole, eller akademiet som det hedder her. Og troldmænd har en ganske bestemt opgave i dette univers – det er dem som kan åbne de mystiske porte, der forbinder de kendte verdener. Det er altså hendes store ambition at blive en slags dørmand, og det er der jo ikke noget galt i, da verden har brug for dørmænd (og -kvinder, i dette tilfælde.)

Den stakkels Kwami venter på at de magiske ar, der vokser frem på alle med troldmandsevner, skal vise sig. Men intet sker. Så hun beslutter at opsøge akademiet uanset sin tilsyneladende mangel på evner. Det lykkedes ikke rigtig i første forsøg, men hun får lidt hjælp og forsøger igen. Ind vil hun, om hun så skal bryde ind på akademiet! Det lykkes hende da også at få rodet sig ud i nogle store problemer, der har forbindelse til en alvorlig trussel mod alle verdnerne.

Op til da er historien både ganske velskrevet og spændende og plottet hænger godt sammen. Desværre sker der det at Bidstrup vælger at lade os følge både helten og skurken igennem den sidste del af romanen, og det tager ret meget af spændingen ud af historien. Det er en skam, for plottet og ideerne til en rigtig spændende historie er der. I stedet bliver det lidt for forudsigeligt. Jeg fornemmer også at visse detaljer i plottet og i hvordan magien fungerer ikke er tænkt helt igennem. Men en dramatisk slutning får vi dog, hvor Kwami får muligheden for at få ram på skurken.

Alt i alt er det en udmærket bog, der er ikke meget overflødig tekst i den, og den er ikke blot en genfortælling af kendte historier (i hvert fald hvad angår historier jeg har læst) og jeg kan godt lide at den foregår i en verden, som hverken er vores normale verden tilføjet lidt fantasy pynt, eller en fantasyverden overlæsset med klicheer. I forhold til Bidstrups første bog, som også er anmeldt ovenfor, er der klart sket en forbedring i hendes evne til at skrue en spændende historie sammen.

Anmeldt af Flemming R.P. Rash i Himmelskibet nr.11

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Roman og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.