Tale of Tales

tale-of-tales-poster-120x160-bdTale of Tales
Film, Italien 2015
Instruktør: Matteo Garrone
Medvirkende.: Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, John C. Reilly m.fl.

Tale of Tales (Il racconto dei racconti) er løst baseret på tre eventyr fra samlingen Pentamerone fra 1634: “Den fortryllede hjort”, “Loppen” og “Den flåede kvinde”. Jeg vil undlade at referere handlingen, da det er svært uden at give spoilers. De tre historier bliver meget løst bundet sammen af nogle få scener hvor man ser personer fra én historie optræde i en anden, men uden betydning for denne anden historie.

Historierne har mange af de klassiske elementer fra folke­eventyr: Den barnløse dronning, der får et barn på magisk vis, grusomme uhyrer, fortryllede kvinder osv. Historierne er mere barske og erotiske end de senere eventyr samlet af brødrene Grimm og meget mere end de mere børnevenlige moderne tolkninger af samme. Der er ikke altid en klar morale i eventyrene, udover at man skal passe på, hvad man siger eller lover. Det er f.eks. ikke altid de onde, der straffes og de gode, der belønnes.

Filmen er visuelt meget flot lavet med flotte og mystiske landskaber, fantastiske kostumer og eventyrlige slotte. Mange af scenerne har ingen eller kun lidt dialog, men bæres af personernes handlinger. Skuespillet er generelt godt og castingen god. Men man ender alligevel med en blandet oplevelse: Der er ikke nogen tydelig tematisk forbindelse mellem de tre historier udover de klassiske folkeeventyr­elementer, så de virker løsrevet fra hinanden og bliver ikke til mere end summen af komponenterne. Så se den for det visuelle indtryk, som er både flot og eventyrligt, og ikke for at se en veldrejet fortælling. Bevares, der er ingen pinlige brist i historierne, og den sparsomme dialog er velskrevet og -afleveret, men man føler aldrig rigtig noget for personerne.

Jeg vil give den 4 ud af 6 stjerner: 5 for det visuelle indtryk og 3 for historien.

Anmeldt af Torben Ægidius Mogensen i Himmelskibet 47

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *