Mats Strandberg – Hjemmet

Hjemmet
Roman af Mats Strandberg
Modtryk 2017, 332 sider

Joels mor Monica er blevet dement efter hun blev ramt af en hjerneblødning. Joel har derfor været nød til at lade hende flytte ind på Fyrreskyggen, som er et plejehjem for demente.

I forbindelse med flytningen har Joel måtte tage tilbage til sin barndomsby for at tage sig af det praktiske. Som ung havde han ikke rigtigt passet ind i det lille samfund, men han havde spillet musik sammen med veninden Nina, hvilket havde givet de to et sammenhold. I sidste ende endte det dog med et opgør hvor Nina valgte at blive i det lille samfund efter hun var blevet gravid med sin kæreste, og Joel flyttede til Stockholm. Her faldt han i med fester og stoffer.

Men nu er han tilbage, og må forholde sig til at han aldrig rigtigt fik sat pris på sin mor, og nu hvor han frygter det er for sent, vil han gerne prøve at hjælpe hende til at finde sig til rette i de nye omgivelser.

Nina kom fra et hjem med en mor der drak og for Nina havde Monica været som en anden mor, og en hun kunne være fortrolig med. Nina arbejder nu på det hjem som Monica kommer til, så hun stilles nu overfor både Monica og Joel, som begge er blevet spøgelser fra hendes fortid.

Som en del af Monicas demens er hun begyndt at tale med Joels afdøde far, og agerer som om han er flyttet ind sammen med hende. Fyrreskyggen beboere er generelt meget demente, så de lægger ikke alle lige meget mærke til når nye beboere kommer til. Det er dog anderledes da Monica flytter ind. Flere af de andre taler om at der er flyttet en engel eller et spøgelse ind sammen med hende.

Det er dog ikke kun de demente som Monica har en indflydelse på. Hun begynder at virke til at vide ting som hun ikke har haft mulighed for at vide, og det virker bl.a. til at hun nu ved ting om Ninas mor som Monica aldrig har kunnet vide. Nina og Joel må prøve at lægge fortidens svigt og uenigheder bag sig for at finde ud af hvad det er der sker omkring Monica, og forhåbentligt redde hende.

Som læser er man nok ret hurtigt klar over at det ikke kun er en dements fantasier der er på færde her, og at der nok er noget om de dementes snak om at der er flyttet noget ind sammen med Monica.

De ansatte på Fyrreskyggen gør hvad de kan for at passe beboerne, men da beboerne har meget varierende grader af demens, så er det et trøstesløst sted, og derfor en god ramme for en dyster historie. Den primære historie er dog ikke så meget hvad det er for noget overnaturligt der sker omkring Monica, men mere Nina og Joel der skal finde sig til rette med deres fortid, og hvor den har ledt dem til.

På bogens sidste sider ses at der har været lagt små spor ud til slutningen igennem hele bogen, uden at man dog fanger dem inden lige før trådene knyttes sammen.

Dette er en god dæmonisk fortælling, sat i en trøstesløs ramme, af folk der skal gøre op med deres fortid for at finde sig til rette med fremtiden, og af andre der dårligt husker deres fortid, og som kun har en ringe fremtid.

Anmeldereksemplar stillet til rådighed af forlaget.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 54

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *