Neil Gaiman: Odd and the Frost Giants

Odd and the Frost Giants
Kortroman af Neil Gaiman
Bloomsbury 2008
Pris, 1£, 104 sider

I forbindelse med World Book Day (www.worldbookday.com) udgives der en række forskellige bøger i England, der alle sælges for £1 stykket, eller gives i bytte for en World Book Day Token. Skolebørn får en sådan token (mønt) hver, og kan så købe en af de bøger der udgives i forbindelse med World Book Day. En af de bøger der i år er blevet udgivet i den forbindelse, er Neil Gaimans Odd and the Frost Giants. Odd er vikingesøn, uden den store udsigt til selv at blive en berygtet viking, da han under et uheld har fået knust sit ene ben, og bevæger dig derfor nu rundt med en krykke. Hans far høstede heller ikke den store berømmelse, for godt nok døde han under et togt, men det var ikke på slagmarken, men under et uheld på havet han omkom. Odds mor gifter sig igen, men stedfaderen og Odd kommer ikke særligt godt overnes, så Odd drager ud i skoven for at bo i hans faders hytte der. På sin tur igennem den snedækkede skov møder han en ørn, en ræv og en bjørn. Ingen af disse virker dog til at ville Odd noget ondt, så han tager dem med ind i hytten. Det viser sig at de tre dyr i virkeligheden er de tre guder Odin, Thor og Loke, som er blevet forvist fra Asgård og fortryllet om til disse dyrkeskikkelser. Dette er sket da Loke har ladet sig narre af en frostjætte til at stjæle Thors hammer, og uden denne har de ikke kunne forsvare sig. Kæmpen tvang de tre guder til Midgård, hvor de nu er fanget i dyrekroppe, uden mulighed for at signalerer til Heimdal at han skal lade Bifrost (regnbuen) bringe dem hjem. Odd har dog en ide til hvordan guderne kan komme hjem, og også til hvordan de kan få kæmpen til at rejse fra Asgård igen.

Bogen er hurtig læst, da den er skrevet til større børn, men med Gaimans altid gode fortællestil og evne lader man sig ikke mærke af dette. Bogen holder en sig godt op af fortællingerne om de gamle nordiske guder (der er selvfølgelig heller ikke første gang han skriver om dem), og en bog som jeg vil anbefale til den stund hvor man har en time i overskud.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.16

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Roman og tagget , , . Bogmærk permalinket.