Dennis Jürgensen: Dødens Mange Facetter

Dødens Mange Facetter
Novellesamling af Dennis Jürgensen
Tellerup 2009, 228 s.

Med en ret dyster forside, og titlen Dødens mange facetter, så skulle man umiddelbart tro at der her var tale om en samling gysernoveller, specielt når forfatteren er Dennis Jürgensen, som har gjort sig en del i horror-genren tidligere. Han skriver dog i mange forskellige genrer, både generelt og i denne bog. Bogens forord starter da også med at slå fast at de 19 noveller i bogen er meget forskellige og strækker sig fra ”science fiction og fantasy over horror og thriller til krimi og mainstream”. Fælles for alle novellerne er at døden i en eller anden form spiller ind. Dette betyder ikke at alle novellerne handler om folk der dør, det kan også være folk der er døde for længst, eller folk der blot er gået i stå i en dødlignende tilstand.

Bogens første novelle ”De forlanger 700.000 i små sedler…” er en krimi. Den er skrevet udelukkende som dialog, hvilket jeg ikke syntes virkede særligt godt, eller også er det blot fordi historien ikke er videre spændende.

Det hjælper betydeligt med de næste noveller; ”Deja-vu”, en tidsrejsefortælling, og den klassiske spøgelseshistorie ”Den sidste chauffør”, men der er vi også mere ovre i genrer der passer mig. Selvom bogen som sagt kan virke til at være en gys og horror bog, så er det faktisk kun en 4-5 af novellerne der hører til den genre, og den novelle hvori der optræder en form for zombier/gengangere, er mere en sort-humor fortælling.

Der er derimod en hel del science fiction-noveller i bogen. ”Det er det vi er her for” er en fortælling om en mand hvis ene kind er ved at falde af, og på indersiden af kinden kan han læse alle sine stamdata, hvilket giver ham en noget overraskende viden om sig selv.

I ”Lindkvist” er Jorden overbefolket, så alle skal jævnligt likvidere et andet menneske, ellers bliver man dømt til døden, og i ”Fund på en fremmed planet” befinder vi os (måske) på en anden planet.

Der er også aliens med i nogle af novellerne. I ”Lovestory år 8078” møder vi en fremmed race der har invaderet Jorden og nu bruger mennesket som fødekilde, en sød historie om alien kærlighed og om brutale slagtemetoder. I bogens sidste novelle, ”Superior”, møder vi endnu en alien. Væsnet er kommet her til Jorden og er mennesket langt overlegent. Det har potentialet til at slagte hele jordens befolkning, hvis det havde været lidt mindre glubsk og mere intelligent. ”Superior” er en af samlingens bedste noveller.

I ”Joggeren der løb baglæns” er det et medikament som hovedpersonen indtager, og mens han løber, går tiden baglæns. Han forsøger hele tiden på at nå langt nok tilbage i tiden til at kunne forhindre sin kones død, men nogle ting kan være svære at ændre – dér har kosmos lagt sin plan.

En af de mere pudsige historier er ”Hvordan Sherlock Holmes gennemskuede sandheden”, hvori den berømte fiktive detektiv finder ud af at han er en fiktiv person, og på sin normale rolige måde fremlægger beviserne for sin ven Watson.

Med sine 228 sider er der ikke meget plads til hver af de 19 noveller. Der er dog også meget forskel på novellernes længde. De fylder fra 3 til 25 sider, men de fleste er på en 8-9 sider. Bogen er således hurtigt læst, men de mange genreskift gør det både lidt forvirrende, men også at det er svært at forudsige hvad der vil ske i de forskellige noveller. Bogen er både varieret og ujævn, men dette gør at der vil være noget for de fleste af de i toppen nævnte genrelæsere, men som nævnt er der mere for science fiction-læseren end for horror-læseren.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.21

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Novellesamling, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.