Niels Dalgaard – Modstand og håb

Modstand og håb – Dystopier og katastrofer i ungdomslitteraturen
af Niels Dalgaard
Science Fiction Cirklen, 2023, 250 sider

Anmelder eksemplar leveret af forlaget

Jeg har været så heldig at arbejde fagligt (som sociolog, ikke litterat) med science fiction som genre i ca. 15 år og har derfor læst en del (af de alt for få) fagbøger der er om emnet. Det har i årevis undret mig, hvorfor akademiske kredse ikke beskæftiger sig mere med de fantastiske genrer, om ikke andet fordi de er læst af så utroligt mange mennesker. Min pointe er, at Niels Dalgaards Modstand og håb falder på et tørt sted og jeg håber at mange, måske særligt gymnasielærere, vil finde og bruge Modstand og håb i undervisningen.

Unge altid været optagede af verdens undergang, og litteraturen har spejlet ungdommens frygt. Det kan være utroligt lærerigt at finde ud af at klimafrygten ikke er ny, men er afspejlet i alt fra 1800-tals sci-fi som After London, eller endda myter om Atlantis. Dette har Dalgaard fanget og hans bog er et tankevækkende og nødvendig bidrag til den litterære diskussion om dystopiske romaner for unge læsere. Dalgaard, belyser en genre, der i stigende grad fascinerer og engagerer læsere verden over. Gennem en omhyggelig analyse af omkring 250 dystopiske romaner, udforsker Dalgaard ikke kun genrens popularitet, men også dens dybere betydning og relevans i dagens samfund.

En af bogens styrker er dens evne til at placere dystopier i en bredere kontekst og adskille dem fra den mere traditionelle katastrofelitteratur. Dalgaard fremhæver, at dystopiske romaner ikke blot handler om at overleve efter en katastrofe, men i lige så høj grad om at navigere i et undertrykkende samfund og finde håb og modstandsmuligheder i en verden præget af totalitarisme og uretfærdighed.

Jeg kunne måske have ønske mig, at Dalgaard brugte lidt færre sider på at gengive handlingen i meget kendte romaner som Divergent, Maze Runner og Hunger Games (men her skal jeg nok huske mig selv på at disse romaner ikke nødvendigvis vi være læst af alle, der skal arbejde fagligt med Modstand og Håb). Alt i alt er Modstand og håb en informativ og tankevækkende læseoplevelse, der både appellerer til litteraturinteresserede og dem, der ønsker at forstå den komplekse dynamik mellem fiktion og virkelighed i moderne ungdomslitteratur. Niels Dalgaard formår at kaste lys over en genre, der ikke kun underholder, men også udfordrer os til at reflektere over vores egen tid og samfund.

Anmeldt af Anne Dencker Bædkel

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Faglitteratur, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *