Zoran Živković: Biblioteket

Biblioteket
Zoran Živković
Oversat fra serbisk efter ”Biblioteka” af Toni Liversage
Tiderne Skifter 149 sider

Biblioteket er Živković’s første udgivelse på dansk og er en novellesamling med 6 historier der alle sammen på en eller anden måde handler om bøger og biblioteker. Živković fremstilles primært som science fiction forfatter, men dette er ikke science fiction. Derimod spuriøse fantastiske fortællinger der finder sted i den almindelige verden, men med en overnaturlig drejning.

Alle historier er fortalt i førsteperson, omend det ikke er den samme, og vi følger personens møde med et overnaturligt bibliotek af en art. Blandt andet en forfatter der finder en optegnelse over bøger han vil skrive i fremtiden, en der finder hele verdenslitteraturen i sin postkasse, et bibliotek der indeholder en komplet biografi af samtlige menneskers liv og et bud på hvordan et bibliotek vil blive brugt i helvede. Nogen af disse personer tager disse mærkværdigheder ganske roligt som var det helt naturligt, mens andre bliver meget skræmte over at virkeligheden ikke opfører sig normalt.

Det er alle historier man trækker på smilebåndet over, men måske også kan blive en smule skræmt af, for virkeligheden bliver ikke fordrejet så meget at det bliver helt langt ude, men lige nok til at man undrer sig.

Sproget er let, enkelt og ligetil, hvilket giver et fyldestgørende indblik i personens tanker og hvordan han oplever de sære begivenheder omkring ham.

Jeg har ikke læst andre af Živković’s værker, så jeg kan ikke sammenligne det med noget af hans science fiction, men da det ikke er et større værk, kan jeg varmt anbefale det til alle der vil have lidt fornøjelig og tankevækkende iderig læsning.

Zoran Živković er en af æresgæsterne på Eurocon 2007 der finder sted i Valby kulturhus til september.

Anmeldt af Jeppe Larsen i Himmelskibet nr.13

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling og tagget , , , . Bogmærk permalinket.