Anitra H. Lykke – The Mars Vintage and Other Stories. A Speculative Fiction Collection.

Anitra H. Lykke: The Mars Vintage and Other Stories. A Speculative Fiction Collection.
YMR Publishing 2020. 102 sider
ISBN 978-82-692-344-1-1
https://anitralykke.wixsite.com/ymrpublishing

«Traveling is a nice way to see other places, but living elsewhere and being forced to think in another dialect or another language is the real test. You are lead into the wondrous place where you see your own country, youy people and yourself from the outside. I never quite could return to the mental place I once inhabited. That’s probably why I love science fiction and fantasy.»

Sådan lyder forordet i debutsamlingen til den norske science fiction-forfatter Anitra Heiberg Lykke (f. 1964): The Mars Vintage and Other Stories. A Speculative Fiction Collection (2020). Lige netop rejsemotivet går igen i flere af novellerne. Som titlen antyder, er der tale om ægte science fiction i den ”hårde”, dvs. naturvidenskabelige, skole. Bogen sprudler af fantasi og fortællerglæde, og hun har godt greb om de stilistiske virkemidler. Efter jeg havde læst samlingen til ende, sad jeg tilbage med en fuldendt læseoplevelse, til trods for dens beskedne omfang.

Før jeg kommer nærmere ind på bogen, er det imidlertid nærliggende at sige nogle ord om sproget, eftersom den er skrevet på engelsk. De senere år har der været en tendens til at skandinaviske forfattere av science fiction og fantastik i stigende grad vælger engelsk fremfor sit eget sprog. Det er ikke desto mindre fuldt forståeligt, at forfattere ønsker at nå ud til et bredt publikum, all den tid nåleøjet er blevet stadig trangere hos de hjemlige forlag. Heldigvis findes der engelsksprogede antologier, trykte magasiner og et stort antal netsteder, hvor håbefulde og etablerede forfattere kan sende deres tekster ind. Eller sådan, Anitra H. Lykke har valgt: at udgive sin bog på eget forlag.

Dem der deltog på årets Fantasticon havde mulighed for at møde forfatteren (som almindelig deltager). Hun er tilknyttet Stabburet skrivekollektiv i Tromsø i det nordlige Norge. I tillæg til The Mars Vintage har hun publiceret andre noveller i amerikanske antologier, samt i norske og udenlandske magasiner. På bagsiden bliver der anført, at forfatteren har baggrund fra matematik og socialvidenskab. Det borger for solid teoretisk forankring og forståelse for hvordan teknologi og samfundsforhold virker ind på menneskers – og fremmede livsformers – livsbetingelser. Lykke har således et godt grundlag for at skrive teknisk overbevisende science fiction, og det lykkes for hende.

Vi befinder os i en tænkt fremtid (eller måske flere tænkte fremtider), der romfart er almindeligt, og menneskerne har koloniseret dele af solsystemet og de nærmeste stjerner. Man er for længst stødt på, og har til en vis grad lært at omgås, udenomjordiske intelligensvæsener. Samspillet mellem vidt forskellige livsformer er et sentralt motiv i flere historier. Velbekendte scenarier for de fleste sf-læsere, alligevel føles novellerne nye og friske. Man bliver nysgerrig på at få mere at vide om karaktererne og de fiktive verdener, de opererer indenfor.

De seks noveller er gennemsyrede af finurlig opfindsomhed og stor fortælleglæde. Personerne – som slet ikke kun består af repræsentanter for Homo Sapiens – fremstår som kompetente, med en stærk livsvilje og evne til at takle opståede kriser. Et fællestræk ved dem er, at hovedpersonen bringes ud af ligevægt, og gennem egne handlinger og øgende indsigt til sidst genopretter en slags tryghed. Men hun er ikke nødvendigvis længere den samme, som før krisen indtraf.

Jeg vil ikke afsløre for meget af, hvad hver enkelt novelle handler om i detalje, men overlader til læseren at lade sig underholde og forundres. Samlingen indledes med «Trade», en kort, men effektiv fortælling med en overraskende synsvinkel og en logisk pointe. Tittelnovellen «The Mars Vintage» foregår på Mars, og er betydeligt længere, med en højst plausibel konflikt og opklaring. «All I Need Is a Spacesuit» er ikke mindre dramatisk, både på det ydre og det indre plan. Den virker genkendelig på en måde, og har for meget indre monolog, men den reddes af en charmerende hovedperson. Halvvejs gennem samlingen griber jeg mig selv i at nikke anerkendende: Dette funker, både som spændende historier og som videnskabeligt funderet tankeleg.

«The Ultimate Thrill» er en kort novelle, der er over inden den rigtigt når at starte. Modsat føles «Thirst» lidt for lang. Den starter som en slags vampyr-historie, men her synes jeg ikke afslutningen virker logisk i forhold til udgangspunktet. «The Orphan and the Troll» er en ‘første kontakt’-historie, der er både sympatisk og tankevækkende. At sammenligne rumvæsenerne med troldene i norske folkeeventyr, er måske ikke en ny idé. Men forfatteren kender godt til folkloren fra Asbjørnsen & Moe (der er verdensberømt for at have samlet hundredvis af eventyr), og bruger denne kundskab til at kreere en helstøbt novelle.

Alt i alt er The Mars Vintage den reneste «hårde» science fiction-novellesamling af en norsk forfatter siden Øyvind Kvernvold Myhre skrev sine Mars-noveller i Stjerner over Tharsis (1995). Blandt nyere udgivelser stikker den sig derfor ud som et glædeligt tegn på, at der stadig dukker nye science fiction-forfattere op, som tydeligvis kender deres genrehistorie og ikke er bange for at vise det. Fantastik og magisk realisme er udmærkede genrer til sit formål, men nogle temaer og problemstillinger er uløseligt knyttet til (natur-)videnskapelig erkendelse og teknologiske løsningsmodeller.

Ifølge professor A. Stuart Robinsons forord er bogen et resultat af en skrivegruppe, som han ledede i forkant av udgivelsen. Dynamikken i gruppen må antageligvis have været rigtigt god, og jeg sidder tilbage med en følelse af, at Anitra Lykke ikke ville slippe manuskriptet fra sig, før hun var helt tilfreds med resultatet. Undertegnede har al grund til at være lige fornøjet, og imødeser næste novellesamling med stor interesse og forventning. The Mars Vintage viser en forfatter og en genre, der trives i bedste velgående, og forhåbentligvis viser vej mod fortidens storhed her til lands.

Anmeldt af Cato Pellegrini

Dette indlæg blev udgivet i Bøger og tagget . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *