Rød Stue
Roman af Teddy Vork
2 Feet Entertainment, 2025, 212 sider
Anmeldereksemplar leveret af forlaget.
Teddy Vork vandt Dansk Horror Selskabs pris for årets horrorudgivelse for novellesamlingen Ubuden (2 Feet Entertainment, 2023). Samlingen bestod af ni noveller, hvoraf fire havde været udgivet før. En af de nye noveller i samlingen var “Rød Stue”. I den følger man den nyansatte Benjamin, der skal lukke børnehaven af for dagen. Da han er på vej væk, synes han, at han ser et barn i et vindue, og han skynder sig ind igen. Han kan ikke finde noget barn, men i de følgende dage er der flere ting, som ikke er, som de skal være. Der er helt sikkert noget ubudent i børnehaven, som vil bruge Benjamin til at slippe væk.
Novellen var på 54 sider og var nok den novelle i samlingen, som brændte sig bedst fast hos mig som læser. Det er denne historie, som Teddy Vork nu har udbygget og omskrevet til en roman af samme navn. Den mere plads bruges til at give meget mere baggrund til Benjamin og de problemer, han kæmper med, samt til flere mystiske og skræmmende hændelser i børnehaven.
Den oprindelige novelleudgave fungerede bedre som en horrorfortælling, da det kortere format gav en mere intens fortælling, og de dæmoniske elementer fyldte på den måde mere i historien. Samtidig føltes det også, som om man havde et bedre kendskab til de børn, som er i centrum om det dæmoniske. Ved at børnene forholdsmæssigt fylder mindre i romanudgaven, bliver det heller ikke helt så skræmmende i slutspillet, hvor det dæmoniske omkring dem strammer til.
Da novellen brændte sig igennem hos mig, da jeg læste den, huskede jeg ganske glimrende slutningen, hvilket desværre ødelagde noget af læseoplevelsen af romanen. Har man ikke læst novellen, eller husker man ikke slutningen, vil dette ikke skæmme læsningen af romanen.
Det, der taler for romanudgaven, er, at vi nu kommer tættere ind på hovedpersonen Benjamin, og dermed bliver det mere en skæbnefortælling i stil med andre Vork-bøger som Forglemmigej (Kandor, 2024) og Mulm (Kandor, 2020). Ligesom i de to andre bøger bliver det hele lidt uklart i forhold til, om der er dæmoniske entiteter, som påvirker hovedpersonen, eller om det er personens skrøbelige psyke, der gør, at det hele blot er en skræmmende vrangforestilling. Denne usikkerhed gør det både mere interessant og spændende, da det så også er endnu mere uklart, hvad der er af muligheder for at overvinde og overleve. En anden ting, der også er fælles for de tre bøger, er, at det, der skræmmer hovedpersonerne mest, ikke er, hvad de selv udsættes for, men at der er en frygt for, at det dæmoniske har udset sig deres børn som mulige ofre. Dermed spiller bøgerne på den grundlæggende frygt, som alle forældre har, om at de ikke kan beskytte deres børn, og at hvis de fejler, risikerer de at miste det mest dyrebare, de har. Dette gør også, at det skræmmende bliver vedkommende for mig som læser, end hvis det “bare” havde været en fortælling om en dæmon, der var ude på at dræbe hovedpersonen.
Med Rød Stue viser Teddy Vork endnu en gang, at det ikke er noget tilfælde, at han har vundet den danske horrorpris flere gange, og at han er en helt særlig skræmmende fortællestemme, som man ikke finder hos andre danske forfattere.
Anmeldt af Thomas Winther