Ulvevinter

Ulvevinter
Rollespil af Bjarne Sinkjær
Rollespilsforlaget 2010
56 sider A4, 125 kr.

De fleste danske rollespillere bruger engelsksprogede spilleregler, men der er alligevel gennem tiderne kommet et antal rollespil på dansk, både oversatte som Dungeons & Dragons og Drager og Dæmoner og rent danske spil som Viking, Fusion og LEF: Levende Eventyr og Fantasi. Det nyeste skud på stammen er så Ulvevinter, der er skrevet af rollespilsveteranen Bjarne Sinkjær og udgivet på hans eget nystartede forlag.

Ulvevinter er lanceret som ‘et rollespil for begyndere’ (som der står på forsiden) og henvender sig især til yngre spillere, selv om ældre spillere, der ikke gider alt for komplicerede regler, også kan have glæde af dem.

Bogen er delt ind i fire omtrent lige store dele: “Om reglerne”, “Om landet Tharos”, “Om venner og fjender” og “Fem eventyr”.

“Om reglerne” giver anvisninger til hvordan man laver en helt og hvordan spillet spilles. Helte (spillernes figurer) laves med et simpelt pointsystem: Først vælger man en race: menneske, dværg, elver, halvjætte eller halvlang (~ hobbit). Hver race giver nogle fordele og begrænsninger. Så fordeler man nogle tal mellem fire grundegenskaber: styrke, smidighed, viden og helbred. Herfra udledes tal for Liv (‘hit points’) og Mana (point til at kaste magi for, hvis man er magiker). Endelig vælger man en håndfuld færdigheder, som er specialiserede evner, for eksempel at bruge våben, lave magi eller at kunne snige sig. En erfaren rollespiller vil kunne lave en figur på fem minutter, og begyndere kan lade sig inspirere af en liste over almindelige professioner såsom jæger, pirat, tyv, osv

Reglerne er meget enkle. I de fleste tilfælde skal man rulle en 10-sidet terning og slå mindre eller lig med sin færdighed, så lykkedes det man prøver. Grundlæggende minder det en del om det gamle Drager og Dæmoner, men der er tilføjet nogle nye elementer, fx ‘Held’, som er nogle point, spillerne kan bruge i et eventyr til at slå terningsslag om eller undgå at tage skade. Der er tyve enkle trylleformularer, som ikke er mere komplicerede end at de kan beskrives på otte linjer eller mindre. Til sidst får man at vide hvordan helte bliver bedre med erfaring – også ret enkelt.

Uden selv at have prøvet at bruge reglerne til andet end at lave en figur, tror jeg de fungerer udmærket. Enkelte steder er der nogle uklare formuleringer, der kan så tvivl om hvordan en regel skal fortolkes, men det er næppe en katastrofe hvis man laver en anden fortolkning end den intenderede. Noget, som man måske kunne savne, er nogle gode råd til begyndende spilleledere.

“Om Tharos” beskriver verdenen til rollespillet og er nok den bedste del af spillet. Tharos er en stor ø (måske på størrelse med Storbritannien), delt ind i fem kongeriger. Til at begynde med får vi fortalt Tharos’ forhistorie og hvordan verden blev skabt (stærkt inspireret af nordisk mytologi), og derefter bliver hvert rige gennemgået med detaljer om de vigtigste byer, de vigtigste personer, nogle interessante steder, og hvordan forholdet er til de andre riger. Der er en masse brugbar information, men ikke en masse unødig udenomssnak. Forfatteren nævner ni steder på kortet, som han lover der ikke vil komme mere information om, og som spilledere derfor frit kan lave eventyr omkring. Det er service!

“Om venner og fjender” indeholder en kort beskrivelse af de typer væsner, heltene kan risikere at støde på under deres eventyr i Tharos. Her er både almindelige bønder, byvagter og pirater, vilde dyr, sagnvæsener og monstre. Der er tal på væsenernes kampevner og færdigheder, og flere monstre har særlige evner eller angreb.

Den sidste del indeholder fem korte eventyr, som en nystartet gruppe kan spille. Hvert eventyr er på omkring to sider med beskrivelser af de vigtigste begivenheder og steder (med små kort). Det virker som om eventyreneer lige til at gå i gang med, og der er et par råd til hvordan spillederen skal gribe det hele an. Bagest i bogen er der et farvekort over Tharos, et formatteret ark til at skrive sin helt ned, en oversigt over trylleformularerne. en prisliste over almindelige varer, og et indeks. Der er desuden mere materiale på hjemmesiden www.rollespilsforlaget.dk

Anmeldet af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr.25

Dette indlæg blev udgivet i Fantasy, Rollespil og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *