Edward F. Benson – Og ikke en fugl synger

Og ikke en fugl synger
Novellesamling af Edward F. Benson
2 Feet Entertainment, 2024, 149 sider

Vi har haft en længere og fantastik periode, hvor der er udkommet mange bøger med nyskrevne danske horror noveller.  Der kommer ikke helt så mange af disse udgivelser længere, men der kommer heldigvis stadig bøger i denne genre på dansk. Nu er det de gamle mestre der begynder at bliver udgivet. Vi har i de senere år fået udgivelser som Lovecrafts samlede værker der udkom på Kandor (i perioden 2018-2019), Den store gud Pan og andre fortællinger af Arthur Machen udkom på Hoff & Poulsen i 2021, Den okkulte detektiv – de samlede Carnacki-fortællinger af William Hope Hodgson også i 2021 fra SerieKlubben,  Dommerens hus af Bram Stoker i 2022 2 Feet Entertainment, og så er der ikke mindst grotesker serien fra forlaget sidste århundrede hvor det er fortidens danske forfattere der kommer frem i lyset igen.

Edward F. Benson er en forfatter som vi tidligere kun har mødt på danske i forskellige antologier som alle er udkommet for efterhånden en del år siden, og det var meget de samme noveller der dengang blev trykt. Og ikke en fugl synger er første gang en novellesamling på dansk med Benson, og det er kun en af bogens 6 noveller der tidligere har været udgivet på dansk.

De er alle i den gotiske tradition, som kan betegnes som en af forløberne for den moderne horrornovelle. De er alle virkeligt stemningsfyldte og uhyggen og det overnaturlige gys kommer snigende i forskellig form igennem novellerne. Specielt en novellen ”Ansigtet” hvor en kvinde er begyndt at genopleve fortidens mystiske og skræmmende drømme, og hun er ved at blive drevet til vanvid af dem, og vil prøve at finde baggrunden for dem, skal fremhæves. Men også titelnovelle ” Og ikke en fugl synger” hvor der på en ellers hyggelig tur ud i naturen pludseligt opleves et stemningsskift viser hvor god en forfatter Benson var, og hvor fortjent det er at han kommer frem i lyset igen.

Lige så fantastisk som jeg syntes det var med de mange udgivelser af dansk skreven horror, lige så fantastisk syntes jeg det er at vi nu får de gamle meste udgivet på dansk, og generelt i flotte og indbydende bøger som virkeligt fortjener at stå på hylden hos genrelæsere. Nu kan man jo bare håbe at denne udgivelses række fortsætter, for der er stadig mange mestre der fortjener at bliver bragt frem igen.

Anmeldt af Thomas Winther

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Novellesamling og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *