Asterix and the Vikings

Film, Danmark/Frankrig, 2006
Inst.: Stefan Fjeldmark og Jesper Møller

Asterix and the Vikings – the book of the film
Albert Uderzo og Rene Goscinny
Asterix tegneserie
Orion, 2006

Jeg har altid elsket Asterix tegneserier, og som vikingeskibssejler og vikingeinteresseret er Asterix og vikingerne en af mine yndlingsalbum. Da jeg hørte at danske A-Film skulle lave albummet til film glædede jeg mig utroligt meget. Da jeg var inde at se filmen blev mine forventninger opfyldt til fulde. Jeg syntes det er en af de bed-ste Asterix filmatiseringer der er lavet til dato. Tegningerne er flotte, både baggrunde og skyggeeffekter er med til at give tegnefilmen liv.

Der er tilføjet nogle flere karakterer i forhold til albummet. De vigtigste er Abba, Runegraf og Olaf. Disse karakterer ændrer handlingen fra albummet. Grunden til at disse karakterer er kommet med, er at man så kan få en kærlighedshistorie med i filmen. Abba er nemlig vikingehøvdingen Halgrim Helgrimssøns datter. I det oprindelige album havde Halgrim en søn ved navn Helgrim, så hans scener er i filmen overtaget af Olaf. Desuden er Olaf søn af shamanen Runegraf, som i tegnefilmen er blevet den egentlige skurk (Runegraf er inspireret af Profeten fra asterix-albummet Profeten). Desuden har Halgrims kone fået navnet Vikea, og Provoix har fået en lille due ved navn SMS.

For at få kærlighedshistorien til at virke, er en del af handlingen henlagt til det kolde nord, hvor vikingerne bor. I albummet blev Provoix kun bortført til strandkanten og ikke medtaget til vikingernes hjemland, som det sker i fil-men. Som vikingeelsker, syntes jeg at den del er ganske god. Jeg syntes dog at man skulle have undladt scenen i slutningen af filmen, hvor Trubadurix skræmmer vikingerne, hvorefter de prøver at flyve ud over en klippe. De har jo tidligere i filmen lært at frygten ikke giver mennesker eve-nen til at flyve. Scenen er jo nok taget med fordi den står så stærkt i det oprindelige album. Det bærer præg af at den skulle med fordi den er en af højdepunkterne i albummet.

Vikingeskibet vil jeg dog lige nævne. Skibet er inspireret af to nor-ske fund: Gokstad skibet og Osebergskibet, samt nogle af de objekter der blev fundet sammen med dem. Fra siden ligner skibet Osebergskibet, med de flot svungne stævne. Dog er der tilføjet et dragehoved i forstævnen, som for øvrigt er en figur man fandt sammen med Gokstadskibet. Når man ser skibets dæksområde, så ligner den mere Gokstadskibet, som har højere skibssider end Osebergskibet og når man ser skibet oppefra, så minder skibsformen mere om Gokstadskibet end Osebergskibet. Jeg vil lige nævne at man i 1949 sejlede en dansk kopi af Gokstadskibet til England. Skibet hed Hugin og mindede meget om det skib de bruger i tegnefilmen. De havde også tilføjet stævnpynt og et tilsvarende stort trædragehoved i forstævnen. Dette trædrage-hoved forringede skibets sejle-egenskaber betydeligt. Nå men ikke mere vikingeskibsnørderi, tilbage til Asterix.

Som i kan se af min anmeldelse er jeg ret vild med tegnefilmen. Der er 3 programmer på dvd’ens ekstramateriale. De to er meget korte, de handler om de nye karakterer (3 minutter) og om lydeffekterne (1 minut). Der er også en 25 minutter lang Bagom asterix og vikingerne dokumentar på dvd’en. Den er ganske god, man hører både om filmskaberne, den har gamle optagelser med Goscinny og nye med Uderzo, samt et interview med en fra Vikingeskibsmuseet. DVD’ens me-nusystem er dog ret dårligt, har faktisk sjældent set noget værre. Når man putter skiven i dvd’en, så kan man vælge mellem svensk, dansk og norsk. Når man har gjort det, så kommer der 6 trailere. Når de så er overstået, har man 20 sekunder til at trykke på enterknappen på sin fjernebetjening, for derefter starter filmen. Hvis man vil over i menusystemet skal det ske der, for hvis man under afspilningen af filmen ønsker at komme ind til menuer-ne, skal man starte forfra. Hvis man trykker på menuknappen, kommer man tilbage til der hvor man vælger land. Man kan desu-den ikke ændre på tekst eller sprogindstillingerne under afspilning af filmen. Det skal ske fra menuen.

Ud over dvd’en er der udkommet et album, der har filmens handling og tegninger i stedet for det oprindelige album. Det har man valgt ikke at udgive i Danmark, hvor man i stedet genudgav det oprindelige album. Det er selvfølgelig også bedre end filmalbummet, men det oprindelige album havde jeg jo allerede i forvejen, så jeg købte Asterix and the Vikings the book of the film fra England. Albummet består af hel- og halvsidede screencaps fra filmen, med filmens handling refereret i tekstblokke ved siden af billederne. Endnu en gang kan man nyde de flotte tegninger fra filmen, men da jeg startede med at læse teksten gik jeg i stå, den er lidt kedelig. Bogen indeholder desuden 16 sider om ”the making of the film”. Det viser sig at være en sides tekst om hvordan det blev bestemt at den skulle laves og så 15 sider med tegninger fra filmprocessen. Der er stregtegninger af karakterer og grundplaner for Halgrims høvdingehal, samt idetegninger over vikingeskibet. De to sidste ting syntes jeg er meget sjove.

Anmeldt af Kim H. Pierri i Himmelskibet nr. 13

Dette indlæg blev udgivet i Animation, Film, Tegneserier og tagget , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *