Stephen Baxter: Transcendent

Transcendent
Stephen Baxter
Roman
Gollancz Science Fiction 2005

Stephen Baxter er en af æregæsterne på årets Eurocon, og kaldes ikke sjældent ’De Store Ideers Mand’ indenfor hard science fiction. Det er ikke helt taget ud af den blå luft, da Baxter er blevet tildelt henved 30 priser for sine værker og nomineret til mange flere. Han er endvidere en særdeles produktiv herre med omkring 50 bøger på bagen over en 20-årig karriere – mest fiktion men også nogle fagbøger, samt en lang række radiospil, artikler, og noveller. Hans mest kendte bøger er nok Xelee-serien om en supercivilisation i en meget fjern fremtid (1991-); The Time Ships (1996) – en fortsættelse af H.G. Wells’ klassiker, Tidsmaskinen; Voyage – om en alternativ fremtid hvor vi rejser til Mars i 1986 (1996); Titan – om en ditto alternativ fremtid hvor mennesker rejser til Saturns måner i en udrangeret rumfærge mens Jorden rammes af en asteroide (1997); Manifold-serien der konfronterer Fermi-paradokset om hvorfor vi ikke har mødt fremmede civilisationer endnu (1999-); samt Time’s Odyssey-serien i samarbejde med Sir Arthur C. Clarke der bl.a. fokuserer på tidsrejser. Baxters Destiny’s Children-serie væver igen fortid og nutid sammen i en række historier, som ofte handler om hvordan magter i fremtiden forsøger at manipulere med fortiden. Nr. 3 i serien hedder Transcendent og kan læses selvstændigt fra de andre bøger i serien.

I bogen møder vi først den små-desillusionerede og midaldrende ingeniør, Michael Poole, i året 2047, hvor han besøger sin familie i et halvvejs oversvømmet Florida. Den globale opvarmning har skabt oversvømmelse og uddøen af dyrearter i hidtil uset omfang, og foranstaltet store geopolitiske forandringer. Et supranationalt organ kaldet The Stewardship forsøger at lede den nærmest håbløse kamp for at tilpasse sig klimaforandringerne, og forhindre at de eskalerer yderligere. Biler og lignende forureningskilder er forbudte (!). Pooles fremmedgjorte søn, Tom, som er nødhjælpsarbejder blandt oprindelige folk i Sibirien omkommer næsten ved en ulykke, hvor en stor mængde metan-holdig drivhusgas frigives fra den optøende permafrost i undergrunden. Ved at analysere denne udvikling sammen med supercomputeren Gea bliver Poole klar over, at planeten er i overhængende fare for en katastrofisk klimaforandring – i lighed med den der i Perm-tiden udryddede 90% af alle dyrearter – når flere og flere metangas-reservoirer tør op og det bare bliver varmere og varmere. Den idealistiske Poole står således pludselig med et nyt projekt med sit liv, nemlig at udarbejde en storslået plan for ved hjælp af menneskehedens hidtil største ingeniørprojekt at nedkøle de resterende metanreservoirer. Han er dog for at nå dette mål tvunget til at samarbejde med Tom og sin egen bror, John, som han i forvejen ikke har et alt for godt forhold til. Samtidig plages han af syner af sin afdøde kone, Morag, som synes at hjemsøge ham. I en tid, hvor der ikke er mange tilbage, som tror på spøgelser mere, bliver Morags tilsynekomster mere og mere et problem for Poole, efterhånden som hans troværdighed som leder af det globale nedkølingsprojekt sættes overstyr, Tom trækker sig endnu mere tilbage fra ham fordi han tror at faren er ved at miste forstanden, og John opfører sig mere og mere mistænkeligt, hver gang Morag kommer på tale.

Det andet handlingsforløb foregår en halv million år ude i en næsten ufattelig fjern fremtid, hvor menneskeheden har koloniseret galaksen og har udviklet sig til adskillige, ikke altid specielt genkendelige, arter. Pigen Alia rekrutteres af den mystiske Reath fra sin trygge tilværelse på det gamle koloniskib Nord, fordi hun tilsyneladende er udvalgt til at slutte sig til Transcendensen, et fantastisk netværk af intelligenser, som har overvundet dødeligheden og kroppen og nu aspirerer til gudestatus. Transcendensen er dog til stadighed optaget af et stort problem, nemlig at den ikke kan glemme al den lidelse som er gået forud i menneskehedens lange historie, inden den overgår til gudestadiet og løsriver sig helt fra menneskeheden. Derfor er det blevet indført ved lov, at enhver beboer i Det Galaktiske Fællesskab skal overvåge og empatisk dele livet med en person fra fortiden, for at deres lidelser i det mindste huskes, og på sigt igennem denne process ’sones for’. Alia har således bevidnet Michael Pooles fjerne liv, siden hun selv var barn. Transcendensen prøver også at gribe ind i fortiden for at ændre den for at mindske lidelsen. Problemet er bare, at hver ændring også skaber nye lidelser. Derfor har stærke kræfter indenfor Transcendensens superkollektiv deres helt egne og særdeles uhyggelige planer om, hvordan præokkupationen med fortidens synder skal afsluttes, og Alia tvinges til på tværs af tid og rum at kontakte Michael Poole, som Transcendensen har tildelt en afgørende rolle i disse planer. Mere skal ikke afsløres her, men slutningen binder selvfølgelig den kommende klimakatastrofe, Pooles mystiske visioner af sin afdøde kone og Transcendensens sindssyge planer sammen på forunderligste vis.

Transcendent er en fantastisk ambitiøs science fiction bog som blander klimaforandringsscenarier, semipostapokalyptiske scenarier, fantastiske fremtidsvisioner, religionsfilosofi og evolutionslære med hinanden – just to name a few! Som i Baxters tidligere bøger er der gjort noget ud af at beskrive personerne som mere end bare talerør for ’de fede koncepter’; især er der gjort en del ud af Pooles konflikter med sin bror, John, og sønnen Tom, som også får afgørende betydning for det videre forløb i det overordnede plot og gør den vilde historie mere realistisk. På den anden side, så har Baxter stadig nogle gange så travlt med at komme videre med at formidle de store ideer, at netop de personlige dramaer som han lægger op til ikke bliver beskrevet helt så godt, som de fortjener. Det skæmmer en ellers fantastisk læseværdig science fiction-bog, men dog ikke nok til at der ikke følger gode anbefalinger med herfra. Hvis du troede du vidste, hvad grænserne for hard science fiction kunne være, så vent til du læser Transcendent.

Anmeldt af Ulrik Kristiansen i Himmelskibet nr.13

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.