Mikala Rosenkilde – Legetøj

Legetøj
Novellesamling af Mikala Rosenkilde
Kandor, 2011, 172 sider

Forfatteren Nikolaj Højberg startede i 2010 forlaget Kandor i forbindelse med udgivelsen af sin novellesamling Lejlighed 42 (læs interview med Højberg andet sted i bladet). Anden udgivelse fra forlaget er Mikala Rosenkildes novellesamling Legetøj, der på forlagets hjemmeside beskrives som Sci-fi, spænding, overraskelse, humor, social-realisme. Bogen indeholder 13 noveller, hvoraf de 2 tidligere har været trykt i udgivelser fra SFC.

Flere af samlingens noveller omhandler jordens undergang, eller forestående undergang. I ”Det tynde forhæng” er det i form af en sygdom er er brudt ud samtidig med at menneskeædende varaner hærger, øglerne kan dog vises sig at have en sammenhæng med sygdommen. I ”Tusmørkefolket” er der kommet fremmede til jorden, og de lever i starten fredeligt sammen med menneskene, men de fremmedes skik med at spise deres egne børn udvikler sig til også at omfatte menneskebørn, hvilket er slutningen på den fredelige sameksistens.

En række noveller omhandler også livet efter døden og de der hjælper de døde med at komme videre. Det kan være ærke­englen der henter de døde og bringer dem videre, til præsten der sørger for at de døde erkender deres nye tilstand og sørger for at de træder over. Begge disse omhandler kristendomens tanke om at træde ind i det himmelske lys. Dette er også tilfældet i novellen ”Guds lys”. Her er dommedag indtruffet og jorden har slået revner. De udvalgte der skal have plads i guds rige bliver ramt af guds lys og ført til himmels. Vi følger Frk. Jakobsen som er en af dem, lyset ikke har ramt. Hun er ellers en stille gammel dame, der holder sig stille for sig selv, men efterhånden finder vi frem til en hemmelighed fra hendes ungdom der nu forhindrer hende i at fare til himmels.

En gammel dame møder vi også i ”Veras vaskedag”, hvor den 80-årige Vera bliver opsøgt af hjemmerøvere, men da hun tidligere har taget hånd om at stoppe sin voldelige mands mangeårige tyranni, har hun en plan der måske også kan klare de tre røvere.

Besøget fra universet går også igen i et par af novellerne bl.a. ”Meteoritten”, hvor en meteorit lander lige så blødt i Damhussøen, den unaturlige landing viser sig selvfølgelig ikke at være et tilfælde, og at meteoritten er andet end blot en sten fra rummet.

Flere af novellerne har fint indbyggede referencer til hinanden, uden der dog er nogen af dem der direkte bygger videre på andre. Det virker godt med disse referencer, da det er med til at binde novellerne sammen.

Bogen bygger på nogle rigtig gode ideer, som er indbygget i korte velskrevne noveller, som kan anbefales til folk der godt kan lide historier med skæve vinkler og mærkeligheder. De fem beskrivende ord som forlaget har koblet på bogen er efter min mening velvalgte, og specielt de to ord spændende og overraskelse vil jeg fremhæve. Såvel forfatteren som forlaget er nogle det bliver spændende at følge fremtidige udgivelser fra.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.28

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Horror, Novellesamling, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

1 Response to Mikala Rosenkilde – Legetøj

  1. Pingback: “Jeg vil underholde og sætte gang i læserens fantasi.” » Horsens kommunes biblioteker

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *