Kim Fupz Aakeson, Erik Barfoed og Mikkel Sommer – De gale

De gale
Graphic novel af Kim Fupz Aakeson, Erik Barfoed og Mikkel Sommer
144 sider, kr. 249,95
Høst & Søn 2012

Der er gået mode i graphic novels, murstenstegneserier i bogformat. Nogle gange virker det som om graphic novels er tegneserier hvor tegningernes og plottets kvalitet er underordnede, bare historien er ‘litterær’ nok, så det var med blandede forventninger at jeg gik i gang med at læse De gale.

De gale er baseret på Kim Fupz Aakesons tyve år gamle roman, der i 1992 vandt en nordisk konkurrence for ungdomsromaner. Aakeson har sammen med forfatteren Erik Barfoed bearbejdet og opdateret historien, så den foregår i nutiden med GPS, iPads m.m. Tegninger og farver er af den unge tegner Mikkel Sommer (født 1987). Jeg har ikke læst romanen, så anmeldelsen her handler alene om tegneserien (undskyld, den grafiske roman).

Historien er klassisk undergangs-science fiction. En virus har bredt sig, som får især ældre til at glemme alting, indtil de sidder eller står og gentager de samme sætninger uden tanke for at spise eller drikke. Vi følger de to unge mænd Steff og Topper (senere i følgeskab med pigen Popsy) på vej fra Sønderjylland til Helsingør, hvor Steffs forældre og søster bor. Det bliver en klassisk ‘road movie’ gennem et land i forfald, hvor opportunister søger at udnytte situationen og fascister prøver at tage magten. Historien er som sådan ret forudsigelig, men alligevel spændende og vedkommende.

Mikkel Sommers tegninger er meget enkle og løse i stregen, men når man lige har vænnet sig til dem, fungerer de okay i sammenhængen. Farvelægningen er til tider rigtig flot, men i passager der foregår om natten, kan det være svært at se hvad der foregår.

De gale flytter ingen milepæle inden for hverken science fiction eller tegneserier (undskyld, graphic novels), men det er en god og gedigen historie, som er hurtigt læst, blandt andet fordi de enkle tegninger ikke inviterer til at man dvæler ved siderne (bortset fra et enkelt opslag med Lillebæltsbroen i solnedgang). Bogen henvender sig mest til unge, men spørgsmålet er hvor mange af dem der er villige til at hoste op med 250 kr. for den. Det forventes nok at bibliotekerne i sidste ende finansierer udgivelsen.

Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet nr.32

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Tegneserier og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *