Karin Tidbeck – Jagannath: Stories

jagannathJagannath: Stories
Novellesamling af Karin Tidbeck
Cheeky Frawg Books, 2012, 134 sider.

De fleste forfattere ville nok knibe sig i armen, hvis omslaget på deres novellesamling indeholdt rosende ord fra store navne som Ursula K. Le Guin, China Miéville og Karen Joy Fowler.

At det sker for en svensk forfatter forekommer endnu mere utroligt, men Karin Tidbeck fra Malmø er simpelthen braget igennem på den internationale (læs: engelsksprogede) scene med sine noveller, der lige nu kan læses på onlinemagasiner som Tor.com, Lightspeed og Strange Horizons.

Alt sammen takket være hendes første novellesamling på engelsk, Jagannath: Stories, der har vundet The Crawford Award, var med i opløbet til en Tiptree Award og er med på Locus‘ 2012 Recommended Reading List. Det må siges at være ganske godt gået af en forfatter, som kun de færreste uden for Sverige havde hørt om indtil for et år siden.

Det gør det så kun endnu mere opmuntrende at læse Jagannath og konstatere, at det er umuligt at holde kvalitet og talent nede, for hemmeligheden bag Karin Tidbecks internationale gennembrud er simpelthen, at hun skriver blændende og er en fremragende fortæller.

Tag for eksempel samlingens steampunk-agtige åbningsnovelle Beatrice, der handler om en mand, som forelsker sig i et luftskib (titlens Beatrice). Tidbeck beskriver det på følgende måde: “He thought of Beatrice while caressing her picture in the catalogue. Her smooth skin, her little gondola. How he wanted to climb into her little gondola.”

Det er netop Tidbecks præcise sprog, som for mig får hendes historier til at lette (undskyld udtrykket) og giver dem sin helt egen tone. I sit interessante efterord kommer hun netop ind på forskellene på at skrive på sit modersmål og engelsk (hun har selv oversat sine noveller), og hvordan hun på den ene side er mere forsigtig og tilbageholdende, når hun skriver på engelsk, men måske også ser nogle andre muligheder i sproget, end en engelsktalende person ville gøre.

Flere af Tidbecks noveller har noget meget skandinavisk over sig, hvilket i den engelsktalende verden giver dem et eksotisk præg. For en dansk læser er der til gengæld også noget genkendeligt over den melankolske grundtone og hendes miljøer med de små byer, lyse sommernætter og dybe skove især hvis man har været i Sverige men oven i det kommer så de fantastiske elementer, der forvandler dem til fantasy, horror eller science fiction og som regel til flere af tingene på én gang.

Lidt over halvdelen af de 13 noveller i Jagannath stammer fra Karin Tidbecks svenske samling, Vem är Arvid Pekon? fra 2010, mens resten enten er helt nye eller har været bragt andre steder først.

Læs hende, uanset om det er på svensk eller engelsk, eller prøv begge dele. Det er under alle omstændigheder en læseoplevelse ud over det sædvanlige.

Anmeldt af Lars Ahn Pedersen i Himmelskibet nr.36

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling og tagget , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Karin Tidbeck – Jagannath: Stories

  1. Pingback: Gratis læsestof 2 « Lars Ahn Pedersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *