Albert Dam – Det bevingede hjul

damDet bevingede hjul
Roman af Albert Dam
Science Fiction Cirklen 2012

Med en vidundermaskine vil en opfinder bringe det moderne til Danmark. Maskinen skal bringe rejsende i rasende fart på tværs af landet, og lade budbringere kunne bringe breve rundt lynhurtigt. Historien blev første gang udgivet i 1908, og i 2012 har Science Fiction Cirklen genudgivet historien og akkompagneret den med et indsigtsfuldt efterord af Ib Johansen.

En bemærkelsesværdig ting ved Det bevingede hjul er dens sprog. Albert Dam skriver som ingen anden, og ofte føles værket som at læse et teaterstykke skrevet netop til læsning frem for opførelse. Historien er banal, men holdt oppe af farverige personager. Kort fortalt handler det om en opfinder, der får stjålet sin ide af sin assistent, og assistenten i ledtog med en nederdrægtig journalist forsøger at tage æren for opfindelsen gennem en smædekampagne i avisen, der skaber en opfattelse i samtiden af, at opfindelsen er udfærdiget af assistenten, og at det er opfinderen, der er skurken.

Til alt held afsløres komplottet, og det forstærkes af, at den tyvagtige assistents opfindelse ikke virker, da han ikke har opfinderens indblik, men i mellemtiden har opfinderen skrinlagt sin ide, og han er begyndt at drømme om andre nye opfindelser. Opfindelsen, som er blevet begået, er en slags ethjulet motorcykel, der kan køre på tværs af landskaber og hoppe hen over ujævnheder i en rasende fart og derved skabe forbindelser mellem folk og nationer på kort tid.

Men er Det bevingede hjul science fiction? Måske i strengeste forstand ikke, da der ikke som sådan er noget fantastisk videnskab i historien, men historiens personer drømmer meget om, hvad det bevingede hjul vil gøre for at transformere samfundet, og netop spændet mellem de forandringer, som opfindelsen vil afstedkomme, og det samfund, som er nu, rummer en kommentar på det eksisterende samfund, og heri er historien science fiction.

Det bevingede hjul er interessant læsning, og det er en fornøjelse at gå på opdagelse i så tidlig dansk science fiction, men det er også en historie, der skal læses for sin placering i dansk science fiction.

Anmeldt af Morten Greis i Himmelskibet nr.36

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *