Star Trek: The Next Generation – Sæson 6

star-trek-tng-season-6-blu-rayStar Trek: The Next Generation – Sæson 6
Tv-serie, USA 1992/1993, 26 episoder à 44 min.
Medv.: Patrick Stewart, Jonathan Frakes, Brent Spiner, m.fl.
På Blu-ray fra Paramount Home Entertainment

To boldly go where no one has gone before…”

Samtlige afsnit af tv-serien Star Trek: The Next Generation indledes med disse bevingede ord, som fremføres med mærkbar ildhu af den evigt pragtfulde Patrick Stewart. Ni ord, der på sin vis opsummerer hele Star Trek-sagaen. På tværs af seks tv-serier og tolv spillefilm er franchisens fiktive helte og heltinder draget dristigt gennem verdensrummet, hvor de har spejdet efter kulørte rumvæsner, henrivende himmellegemer og fremmede verdener, som i snart 50 år har dannet rammen om hundredvis af fængslende fortællinger. Der bliver da heller ikke sparet på disse ingredienser her i den 6. sæson af Star Trek: The Next Generation (normalt benævnt TNG blandt fans), der næsten lige er udkommet herhjemme på Blu-ray og som altså bugner af spændende intergalaktiske eventyr.

Men pudsigt nok er sæsonen mere optaget af at rejse indad end udad – nærmere bestemt ind i sindelagene og følelsesregistrene på de heroiske Starfleet-officerer, som udforsker Mælkevejen om bord på rumskibet Enterprise. Og det er enormt forfriskende, for det bliver langt lettere at engagere sig i Enterprise-besætningens vilde vovestykker, når man vitterligt føler, at man kender de opspundne personer, der kaster sig ud i dem. Når vi for alvor kommer ind under huden på dem.

Det gør vi bl.a. i sæsonens allerbedste afsnit, “Tapestry”. hvori en almægtig spasmager, Q (John de Lancie), lader Enterprises kaptajn, den galante Jean-Luc Picard (førnævnte Stewart), rejse tilbage i tiden for at korrigere flere af fortidens fejltrin. Q har ageret omdrejningspunkt i flere af seriens fornemste afsnit, men dette er måske nok det bedste af dem alle – en slags futuristisk pendant til Charles Dickens’ “Et juleeventyr”, hvor Picard får sat sin turbulente ungdom i relief og langsomt indser, at alle hans brølere og fejltagelser ikke svækkede ham, men derimod styrkede ham. Q og Picard har altid været et mægtigt makkerpar, der slår gnister – den stoiske, standhaftige Picard kontra den kække, fandenivoldske Q – og her udløser Stewart og de Lancies samspil både beundring, latter og (til slut) endda et par tårer. En god morale indsvøbt i tre kvarters blændende, bevægende sci-fi.

I et andet fremragende afsnit, “Relics”, dukker selveste (“beam me up”) Scotty op – ja, maskinmesteren fra 1960’ernes oprindelige Star Trek-tv-serie. I den gamle serie var Scotty (som sædvanligt spillet af James Doohan) som regel hensat til at spille andenviolin klos op ad føljetonens centrale trio, bestående af Kirk, Spock og McCoy. Men her får den karismatiske skotte endelig godt med albuerum i rampelyset, og Doohan udnytter pladsen til fulde. Det er en stærk, følelsesladet fortælling om det at blive ældre og føle sig ude af trit med samtiden, og undervejs lærer vi Scotty bedre at kende, end vi nogensinde gjorde under den oprindelige Star Trek-series tre sæsoner.

Sæson 6 understreger også manuskriptforfatternes imponerende, kreative alsidighed. “A Fistful of Datas” er en underholdende hyldest til Sergio Leones klassiske westerns, hvori Enterprises klingonske sikkerhedsofficer, Worf, duellerer med adskillige grumme cowboys på rumskibets såkaldte holodeck – et unikt lokale, der via hologrammer kan genskabe objekter, personer og miljøer (i dette tilfælde: det vilde vesten).

“Starship Mine” er også en gribende cadeau – i dette tilfælde til actionklassikeren “Die Hard”. Picard må ene mand bekæmpe en gruppe terrorister om bord på Enterprise, og Stewart viser sig at være yderst troværdig som John McClane-lignende actionhelt.

“Lessons” fortæller en hjerteskærende kærlighedshistorie, “Frame of Mind” er en psykologisk thriller af høj kaliber, dobbeltafsnittet “Chain of Command” giver os et nerveflænsende drama om en kidnappet, tortureret Picard, og sæsonen runder tilmed af med et brag af en cliffhanger i form af “Descent, Part 1”, hvori selveste Stephen Hawking (en af verdens største fysikere og samtidigt en dedikeret Star Trek-fan) har en mindre, munter birolle.

Western, action, romantik, thriller, komik – ja, der er praktisk talt ingen narrativ skabelon, som manuskriptforfatterne ikke kan skære en god historie over, og det er bemærkelsesværdigt, at på trods af disse hyppige genreskift, så mister man aldrig følingen med karaktererne.

Jeg husker også, at jeg engang talte med en prominent, dansk filosof, lige før hun blev indskrevet i Kraks Blå Bog, og hun fortalte, at episoden “Ship in a Bottle” (også fra denne sæson) ofte inddrages i filosofiundervisningen på Danmarks universiteter. Afsnittet giver da også en masse stof til eftertanke: Et hologram, der har opnået selvbevidsthed, selvom det reelt ikke eksisterer, formår at forlade sine computerskabte omgivelser og træde ud i den virkelige verden – en fuldkommen uforklarlig begivenhed, som udløser stor debat om, hvad det egentlig vil sige “at være til”. Ja, ud over at mestre praktisk talt alle genrer, er seriens bagmænd altså også ferme til at aktivere både lattermuskler, nerver, tårekanaler og de små grå. Wow.

Ligesom seriens foregående fem sæsoner, ser dens sjette af slagsen fuldkommen fantastisk ud på Blu-ray. Igen har man endevendt Paramounts enorme filmarkiver for at finde de oprindelige kameranegativer fra optagelserne, som dernæst er blevet renset, scannet og sammenklippet på ny. Det har været en årelang, bekostelig proces, som i dén grad har båret frugt: Billedsidens opløsning er næsten seks gange højere her end på dvd, så nu kan man pludseligt nyde og nærstudere utallige visuelle detaljer, der tidligere har været uklare på videobånd og dvd. Og farverne, der ofte fremstod drænede og matte på dvd, er anderledes naturtro og appetitlige i HD, mens man nu også for alvor kan værdsætte fotografernes leg med lys og skygger, som tit giver episoderne et lækkert spillefilmslook. De fleste effekter er blevet fornemt rekonstrueret ved brug af de oprindelige modelskud, mens de få nyindsatte computereffekter (såsom phaserskud) fungerer fortrinligt. Og udgivelsen er i øvrigt lige så imponerende på lydfronten som på billedfronten – hver gang Enterprise flyver forbi kameraet, fornemmer man, at det passerer hjemmebiografen på vejen.

Summa summarum: Årgang 6 af Star Trek: The Next Generation er simpelthen et must på Blu-ray – og ikke blot for trekkies, men også for nysgerrige science fiction-entusiaster, der endnu ikke har stiftet ordentligt bekendtskab med Star Trek-franchisen. Seriens relativt episodiske natur gør den meget lettilgængelig for de uindviede. Sæsonen huser hobevis af fænomenale afsnit, og udgivelsens i alt seks skiver rummer også en masse godt ekstramateriale – lige fra trailere og kommentarspor (hvorpå bl.a. flere af seriens instruktører og manuskriptforfattere disker op med et væld af fascinerende anekdoter) til fornøjelige fraklip, slettede scener og flere timers dybdeborende dokumentarer. Her er desværre ikke helt så mange ekstra godter som på Blu-ray-udgivelserne af seriens tidligere sæsoner, men alligevel tøver jeg ikke med at anbefale udgivelsen på det varmeste. Og husk naturligvis også at opstøve de foregående sæsoner!

Karakter: 9 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Johan Albrechtsen i Himmelskibet 43

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *