Valdemar Hanøl – Den elvte planet

Elvte planetDen elvte planet
Roman af Valdemar Hanøl
Efterord af Niels Dalgaard
Science Fiction Cirklen 2015, 168 sider
Omslag: Manfred Christiansen
ISBN: 978-87-93233-03-4

I 1974 opstod Science Fiction Cirklen, Danmarks ældste og største forening der beskæftiger sig med science fiction-genren. Foreningens formål er at udbrede kendskabet til science fiction og beslægtede genrer, bl.a. ved at udgive dansk science fiction. Det har f.eks. ført til serien Under overfladen, der første gang udkom i 2007 og er en årlig antologi med nyskrevne, danske science fiction-noveller af såvel veletablerede som debuterende forfattere. Derudover udgiver Science Fiction Cirklen naturligvis også danske oversættelser af udenlandske forfattere, ligesom man i 2013 startede udgivelsesrækken ”ZAP” rettet mod børn og unge. Og så er der også grenen med udgivelser af klassikere samt af gammel dansk science fiction, som Den elvte planet af Valdemar Hanøl hører til.

Jeg har med stor fornøjelse læst en række af de tidligere titler i denne udgivelsesrække, lige fra Dommens dag af Karl Larsen fra 1908, hvor et neutralt Danmark kommer i klemme mellem Tyskland og England og ender med at blive invaderet; over Carl S. Torgius Syndfloden fra 1913, hvor en komet rammer jorden med katastrofale følger; til Den hvide fjende af Niels Meyn fra 1921, hvor en ny istid truer med at gøre Danmark ubeboelig.

Valdemar Hanøls Den elvte planet blev trykt som føljeton i 1938 og har ikke tidligere været udgivet som roman. Redaktionelt har man foretaget en nænsom modernisering af retskrivningen samt erstattet enkelte gammeldags ord og vendinger. Det er dog ikke helt konsekvent, for i slutningen af romanen dukker de forældede former “skulde” og “kunde” op, men det er nu ikke nok til at genere læsningen.

I Niels Dalgaards interessante efterord beretter han om Valdemar Hanøls forfatterskab og hvordan Hanøl langsomt svingede politisk fra Socialdemokratiet over til nazismen og rent faktisk endte med at blive skudt af frihedskæmpere i 1945.

Den elvte planet er dog ikke nazistisk propaganda, og selvom tidens forestilling om det vestlige menneske som den overlegne civilisation skinner igennem fortællingen, lader Hanøl en af sine personer se muligheden for, at menneskeheden som et hele har en chance for at udvikle sig bort fra krig, uretfærdighed og tåbelighed.

Historien starter med, at den danske videnskabsmand dr. Holck har fået udgivet en bog, hvor han postulerer, at jorden ikke kan være massiv, men at der i stedet for, inde i klodens midte findes en anden planet med mulighed for liv. Denne tese har affødt masser af både kritik og ros, og nu har Holck besluttet sig for at udruste en ekspedition til jordens indre for at bevise sin påstand én gang for alle. Med sig inviterer han en række videnskabsmænd fra begge lejre af kritikerne, og sammen med sin trofaste tjener Jens begiver han sig ud på den farlige ekspedition.

Ikke alle er dog interesseret i, at Holck skal få succes. I USA er ordenen “De Nitten Brødre” overbevist om, at naturen har sat grænser for menneskets videbegærlighed af en grund, og de ser det som deres opgave at forhindre Holck i at tage af sted. Derfor sender de en mand til Danmark for at stoppe Holck og ekspeditionen – og skulle det ikke lykkes, så i hvert fald forhindre dem i nogensinde at vende tilbage.

Det lykkes dog for ekspeditionen at komme ned til Nova, som Holck kalder den indre planet, via vulkanen Vesuvs krater. Heldigvis viser det sig muligt at kunne trække vejret her, og snart begynder udforskningen af den nye planet. Men ekspeditionsmedlemmerne opdager snart, at her bor både fjendtlige og farlige væsner – og at en sabotør af al magt forsøger at forhindre dem i at forlade Nova igen.

Den elvte planet er et dansk eksempel på adventure-science fiction hvor mænd drager på farlige ekspeditioner til fantastiske steder. Andre titler indenfor genren er f.eks. Arthur Conan Doyles Den forsvundne verden fra 1912, hvor en ekspedition ledet af professor Challenger tager til Sydamerika og opdager et land, hvor dinosaurer og andre uddøde dyr stadig lever; samt Odyssé på Mars af Stanley G. Weinbaum der indeholder ti noveller, som alle har udforskningen af vores solsystem til fælles i deres blanding af beskrivelser af fantastiske verdener kombineret med vilde eventyr og røverhistorier.

Også Hanøl lægger vægten på det actionprægede eventyr frem for de videnskabelige præmisser, selvom han dog fremstiller de forskellige fremmede livsformer som ekspeditionen finder på Nova relativt nuanceret. Derudover synes jeg, at det er ganske interessant, at Hanøl lader sine hovedpersoner være så forskellige. Der er naturligvis de stereotype beskrivelser af hvordan amerikanere, englændere, svenskere, tyskere osv. er, men han lader rent faktisk sine personer diskutere om vold altid eller nogensinde kan være en acceptabel løsning, ligesom han gør meget ud af at fremme det positive i samarbejde uden skelen til f.eks. nationalitet. Dette underliggende budskab om fred og samarbejde skal naturligvis ses i lyset af udgivelsestidspunktet, hvor 2. verdenskrig lurer lige om hjørnet, men virker underligt i forhold til Hanøls senere sympatier for nazismen.

Alt i alt er Den elvte planet en både interessant og læseværdig udgivelse, som måske ikke hører til blandt de allerbedste af Science Fiction Cirklens genudgivelser af gammel dansk science fiction, men bestemt er underholdende alligevel.

Anmeldt af Jette S. F. Holst i Himmelskibet 47

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Science Fiction og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *