Som et urværk – Lige under overfladen 10

UrværkSom et urværk
Lige under overfladen 10
Antologi
Red. Carl-Eddy Skovgaard
Science Fiction Cirklen 2015

Science Fiction Cirklen har siden 2007 udgivet antologi-serien Lige under overfladen. Serien redigeres af Carl-Eddy Skovgaard, og alle bind får navn efter en novelle i samlingen. Som et urværk er taget fra novellen af samme navn af Flemming R.P. Rasch. Titlen er nok mere valgt som navngiver af Lige under overfladens bind 10 for sit flot klingende navn end for hvorvidt netop Raschs novelle siger noget om resten af antologien.

Redaktøren slår i det korte forord et slag for, at læseren skal gå på opdagelse i antologien uden en egentlig forudsætning for at mene noget om novellerne på forhånd. Antologien skal ikke læses efter et tema eller en symbolik, men som en randomiseret science fiction-oplevelse. Den skal give et øjebliksbillede af dansk science fiction. En ambition jeg har stor respekt for.

Det er et meget modigt træk, men det er også risikabelt. Ved hver novelle starter læseren helt fra scratch. Det virker nogle gange. Andre gange føles det lidt for abrupt. Jeg skulle efter hver 10-15 sider skifte verden, stemning, hovedpersoner og tema fra genren “5 minutter ude i fremtiden” til “Månerejser” til meget eksistentielle og filosofiske noveller. Det faldt mig ikke så naturligt. Måske fordi jeg læser de fleste noveller enten i samlinger af bestemte forfattere, med temaer som kærlighed eller rumrejser, eller fordi jeg for tiden støder på og læser langt de fleste noveller på internettet.

På internettet præsenteres noveller nogle gange med anonyme forfattere og gerne alene og uafhængige af andre. Næsten som Skovgaard også ønsker det med Lige under overfladen. Forskellen er, at i en bog giver novellerne, om man vil det eller ej, automatisk smag, duft og karakter til oplevelsen af hinanden. Om man springer frem og tilbage i antologien, læser lidt af gangen, eller det hele på en gang, står novellerne ikke for sig selv.

Jeg beklager mig meget over form. For det første fordi en rød tråd virkelig kan hjælpe læseoplevelsen og læseflowet og uden tvivl hjælpe til et bedre helhedsindtryk af Som et urværk – selv om jeg sympatiserer med redaktørens idé. For det andet fordi det er svært at brokke sig over den skønne samling af meget forskellige noveller i antologien.

Lige under overfladen er meget varieret. Befriende varieret, og et opløftende bidrag til dansk science fiction. To noveller stikker særligt ud for mig. De to var Hans Peter Madsens “Pindsvinet” og Richard Ipsens “Skøjteløber”.

“Pindsvinet” er meget velskrevet, men er også en interessant og lidt anderledes måde at læse en novelle på. Samtidig præsenter den en idé jeg endnu ikke har læst i science fiction (tror jeg). Stemningen i “Skøjteløber” er så unik, at jeg vendte tilbage og læste den igen med det samme, selvom historien ikke lige faldt i min smag. Og igen et par dage efter.

Anmeldt af Anne Dencker Bædkel i Himmelskibet 47

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Science Fiction og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *