Familie & Ære
Bordrollespil af Bjarne Sinkjær
Rollespilsforlaget 2015
144 sider, 265 kr.
www.rollespilsforlaget.dk
Familie & Ære er et nyt bordrollespil (til forskel fra live-rollespil eller computerrollespil) af Bjarne Sinkjær, som for nogle år siden udgav rollespillet Ulvevinter. Hvor Ulvevinter især henvendte sig til børn, er Familie & Ære helt specifikt henvendt til voksne med større fokus på intriger og forræderi.
Inspirationen er helt klart det gamle Romerrige. Omdrejningspunktet er landet Thallus, en koloni af et ældre rige der nu er gået under. Thallus ligger på nordsiden af et kontinent, hvor man længere mod syd finder et mere primitivt og lyslødet folkefærd, som thalerne kalder ‘de skovvilde’ og som de gerne tager til fange for at bruge til slaver.
Der er seks adelsfamilier som slås om magten i Thallus, men ikke mere end at de godt kan samles om at bekæmpe ydre fjender – Thallus’ fortsatte eksistens er trods alt vigtigere end personlige ambitioner.
Thallus blev oprindeligt skabt til en stor rollespilskampagne i rollespilsforeningen Avalon. Her var der typisk 12-15 spillere involveret hver gang, fordelt på de seks familier, og spillet skiftede mellem intriger og mere almindelige rollespilseventyr hvor man skulle slås med skovvilde, udøde eller andet ondskab – gerne i grupper med repræsentanter fra flere familier. Denne bog lægger mere op til en typisk rollespilsgruppe på 4-6 spillere, hvor figurerne er langt fra magten, og hvor personligt venskab måske betyder mere end fjendskabet mellem familiernes overhoveder.
Det lægges op til at man kan spille Familie & Ære med stort set ethvert fantasy-egnet rollespil, og blandt andet Savage Worlds (der blev brugt i Avalon) og Dungeons & Dragons. Bogen kommer dog med sit eget regelsystem, Saga, der er en videreudvikling af det meget enkle system, der blev brugt i Ulvevinter. Da stats på monstre og andre modstandere i de medfølgende eventyr er baseret på Saga-systemet, er det dog mest ligetil at spille med disse regler.
Bogen begynder med en generel introduktion til spillets verden og hvordan man laver sine spillerfigurer. Herefter følger en beskrivelse af hvordan man spiller spillet med Saga-reglerne, inklusive et bredt udvalg af trolddomsformularer for dem der kan lave den slags. Så bliver landet Thallus og omegn beskrevet i flere detaljer, med særligt fokus på provinsbyen Lucinda, der kan være fokusområde for spillet. Endelig er der en lille håndfuld scenarier og eventyr, man kan spille, og ideer til hvordan man kan lave en længere kampagne.
Uden at have prøvet at spille spillet, har jeg svært ved at vurdere hvor godt Saga-reglerne vil fungere, men der ser ud til at være hvad der er brug for. Jeg lagde mærke til et par sjuskefejl, fx at figurer kan starte spillet med Styrke 20 til 70 – men reglerne for hvad man kan bære går ikke længere ned end Styrke 30. Det er dog ikke noget som man ikke let kan sjusse sig frem til.
I betragtning af hvor lille et land Danmark er, er der udkommet ganske mange særligt danske rollespil, fra Viking og LEF til Fusion og Ulvevinter. Det er de færreste af spillene der opnår nogen videre popularitet eller levetid, men det stopper ikke forfattere som Bjarne Sinkjær i at blive ved med at lave nogle. Måske er Familie & Ære det danske rollespil, der slår bredere igennem. I hvert fald er der lagt op til nogle spændende eventyr i et miljø der er tilpas anderledes end de gængse fantasy-rollespil, og hvis man ikke kan lide Saga-reglerne, er det som sagt muligt at spille spillet med sine yndlingsregler.
Anmeldt af Klaus Æ. Mogensen i Himmelskibet 47