Ilka Tampke – Albions datter

Albions datter
Fantasyroman af Ilka Tampke
Oversat af Marie Kopp efter Skin
Cicero, 2016 378 sider, 190,- kr.

Pigen Ailia fødes i år 28 e.Kr. i det sydvestlige Britannien. Hun bliver fundet efterladt på dørtrinnet til Stammedronningens køkken, og ved derfor ikke, hvem hendes forældre er. I stedet vokser hun op som Madmors køkkendatter i Stammedronningen af Det Nordlige Durotrigas tjeneste.

Fordi Ailia ikke kender sine forældre, betragtes hun som født uden ‘skind’. Mennesker uden skind er ikke knyttet til noget totem, og derfor er deres sjæle skrøbelige og ikke forbundet til Sangen. Uden skind står man udenfor fællesskabet, afskåret fra læring og uden at kunne deltage i ceremonierne som andet end tilskuer.

Takket være Madmor lærer den videnbegærlige Ailia dog alligevel om urternes helbredende virkninger, og hun accepteres i det store hele af fællesskabet. Således deltager hun i Beltane-festen, hvor de unge jomfruer løber gennem bålet og finder en bålelsker, og til Ailias store overraskelse vælger den fornemme Ruther af Cad hende.

Det bliver starten på en turbulent tid, både for Ailia og for Britannien. Romerne står nemlig klar til at invadere landet, og stammerne er splittede i, hvad de skal gøre. Nogle – heriblandt Ruther som er blevet oplært til soldat i Rom – holder på, at man skal hilse romerne velkommen og underlægge sig kejseren. Andre vil slås for at bevare selvstændigheden, og ikke mindst for troen på Mødrene og druidernes lære.

Ailia er overbevist om Mødrenes sandhed og tørster efter at kende sit skind, så hun kan lære mere. Samtidig er hun splittet mellem de to unge mænd, Ruther og den mystiske Taliesin, som hun møder i den forbudte skov. Og mens Ailia langsomt overbevises om, at hun har en rolle at udføre for Mødrene trods sin mangel på skind, sætter romerne over den Engelske Kanal.

Forfatteren, Ilka Tampke, blander historisk fiktion med baggrund i et godt research-arbejde, sammen med fantasy i Albions datter og skaber et vel­udbygget univers hvor druidernes og Mødrenes verden fremstår gennemført og troværdigt. Samtidig skriver hun godt, og historien om Ailia rummer både spænding, dramatik og kærlighed med en åben slutning, der lægger op til en toer. Jeg er derfor sikker på, at Tampke vil få mange tilfredse læsere, selvom jeg personligt synes, at romanen fokuserer lidt for meget på Ailias kærlighedskvaler frem for situationen i Britannien, hvor romernes kultur støder sammen med briternes.

Men det, tror jeg mere, er mit problem end bogens, og det skal ikke afholde nogen fra at tage en tur til Jernalderens Britannien.

Ilka Tampke er født i Australien, og har arbejdet som teaterinstruktør inden hun begyndte at skrive. Hun debuterede i 2015 som romanforfatter med Albions datter, som hun pt. skriver på en efterfølger til.

Ilka Tampkes hjemmeside er http://ilkatampke.com.au/

Anmeldt af Jette S. F. Holst i Himmelskibet 52

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Roman og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *