Erik Granström: Svavelvinter

Svavelvinter
Fantasyroman af Erik Granström
Järnringen Förlag 2004, 518 sider

På et af mine tilbagevendende besøg i Sverige stoppede jeg lige forbi science fiction-boghandlen i Malmø. Hvor skønt at vi har fået en specialboghandel så tæt på, hvor priserne er så lave på engelske bøger og film. Og hvor ekstra spændende at der en gang imellem også er svenske titler, som fanger blikket og giver læselyst.

Denne gang er det en fantasy titel – ja egentligt er det første bind i en trilogi, Krönikan om den femte konfluxen, og bygger på et rollespilsscenarium fra 1980erne, men jeg har endnu ikke set noget bind to til trods for, at bogen efterhånden er 4 år gammel! Kom så Granström, vi vil vide hvad der senere sker!

Erik Granström er ifølge det vidende personale i butikken et kendt og elsket navn i svensk fantasy, men for os danskere er han jo helt ukendt. Her er derfor lidt biografiske oplysninger taget fra et hurtigt email-interview:

”Under hela mitt vuxna liv har jag vandrat från den ena sysslan till den andra, men ständigt återvänt till Trakorien, landet där krönikan om den femte konfluxen utspelar sig. Öarna har blivit en del av min värld, inte minst tack vare de många entusiaster som genom åren spelat rollspelsserien vilken redan 1987 inleddes med Svavelvinter – samma titel jag valt för krönikans första del. Deras uppmuntran, synpunkter och förslag har varit ovärderliga. Jag föddes 1956 och bor på en gård i Knivsta mellan Uppsala och Stockholm. På gården finns också drösvis med hästar, får, hundar och katter som ibland dyker upp i berättelsen. Men även om nästan alla personer och en del djur i berättelsen har verkliga förebilder, ska naturligtvis ingen läggas till last för mina fantasier och överdrifter. Från början är jag utbildad till veterinär men jag har arbetat som lärare, botat djur, letat bakterier i mat, varit redaktör, informationschef, VD och reklammakare. Denna brokiga bakgrund har satt sin prägel på allt jag skriver, liksom mitt intresse för historia, film och litteratur. För fyra år sedan blev jag anställd av databasföretaget MySQL AB, som delvis grundats av min vän David Axmark, och jag har under det senaste året kunnat skriva på min berättelse en dag i veckan. Romanen Svavelvinter har därmed äntligen kunnat bli klar som den första av tre i krönikan om den femte konfluxen”

Selve afsættet i bogen er ligetil: Ukendte fjender efterstræber herskeren Praanz de Kaelve, men han handler, inden de kan forsøge igen. Et skib ligger klar til afgang mod øen Marjura, der ligger helt oppe ved polarisens rand, og Kaelve tager af sted med det samme. Undervejs indser han dog, at der er meget mere end blot en magtkamp på spil her. Profetier advarer mod den kommende konfluks og hvad gemmer sig bag det underlige kodeord ”svavelvinter”? Det er storladen fantasy, som vi kender den, men fermt kombineret med en thriller plotline, der giver noget mere power til fortællingen.

Bogen er skrevet i krønikeformen, og det skal man lige vænne sig til. Der er et mylder af personer der alle påkalder sig opmærksomhed, alle centreret omkring Marjuraøen, centeret for svovludvindingen i det Trakoriske Rige. De kommer med vidt forskellige opgaver, en kommer for at jage fortidsfund, en anden er våbensmugler, en tredje er på arbejde for det hemmelige politi, og en fjerde – for nu blot at stoppe der – er på jagt efter en drage. Det dejlige ved dette komplicerede klientel er, at de alle er beskrevne i detaljer og lever på siderne, ingen af dem er skabeloner. Dét er nok Granströms største fortjeneste: Alle personer, ja selv hans verden, er én han kender dybt (angiveligt har han befundet sig over 13 år i dette rollespilsscenarium), og der er detaljer alle vegne i romanen. Bedst af alt er naturligvis også, at der er en kamp mellem en ridder og en drage. Det ER altså ved at være sjældent at vi møder dette klassiske fantasytrope i moderne romaner, hos Granström er scenen skøn! Her er også magi, helt rigtig uforfalsket magi, og det hænger sammen i denne roman (for en gangs skyld), fordi det netop er skræmmende dyrt at bruge og meget opsigtsvækkende, hver gang det anvendes. Ganske som ægte magi ville virke i vores verden.

Men det er pengenes magt, ikke magiens, der styrer Trakorien, og pludselig bliver Granström jo lidt mere interessant, ikke sandt. Hele romanen emmer af politisk kommentar til liberalismens lyksaligheder, men det er effektivt gemt under den rendyrkede fantasy, der – eftersom det stammer fra et rollespil – er lige dét mere voldeligt, blodigt og aggressivt, og til gengæld noget nedtonet på det romantiske område. Men det er OK, det er Granströms personlige take på genren og det er meget læseværdigt!

Og så er det altså helt ligetil at læse svensk, du klarede også interviewet, ikke sandt? Så bare klø på!

Anmeldt af Knud Larn i Himmelskibet nr.19

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Roman og tagget , , . Bogmærk permalinket.