Fantasy & Science Fiction: January/February, March/April, May/June 2010

Fantasy & Science Fiction
January/February, March/April, May/June 2010

Første halvår af magasinet Fantasy & Science Fiction har været meget præget af fantasy – i mange forskellige afskygninger. Det humoristiske, det uhyggelige, ren horror, eventyragtige og selvfølgelig en masse særheder uden for kategori. Det lader til der har været en mindre trend i at genoplive gamle folkeeventyr. Jeg kan konstatere i hvert fald en historie i hvert nummer, der enten tager udgangspunkt i et klassisk eventyr eller genfortæller det på en helt ny måde. Det drejer sig fx om ”The Secret Lives of Fairy Tales” af Steven Popkes, hvis historie er et forsøg på at kombinere dele af en række kendte eventyr som Snehvide og Askepot i en sammenhængende nyfortælling. Et interessant eksperiment om ikke andet. Et andet eksempel er Benjamin Rosenbaums ”The Frog Comrade”, der ikke er en genfortælling af et specifikt eventyr, men derimod et twist af klichéen om prinsessen der skal kysse frøen.

Vampyrer og zombier er bestemt heller ikke gået af mode. En af de bedre er ”The Crocodiles” af Steven Popkes, der foregår under anden verdenskrig og beskriver hvordan tyskerne eksperimenterer med hvad de kalder tote Männer, men som i beskrivelsen passer godt på zombier. Hvis bare de kunne kontrolleres, ville de kunne blive et perfekt våben som kanonføde på slagmarken. Et mindst ligeså bizart eksempel, der sjovt nok også er alternate history, er ”Blue Fire” af Bruce McAllister, hvor Vatikanet bliver invaderet af vampyrer i det sekstende århundrede.

Mere traditionel fantasy bliver der også budt på. En af de bedre synes jeg var Robert Reeds ”The Long Retreat”, der handler om en løjtnant i hæren for et gigantisk imperium. Han synes dog ikke helt krigen går så godt, men kejseren og hans nærmeste rådgivere lader til at være overbeviste om at deres land praktisk talt er uendeligt stort, og derfor kan det ikke indtages. Men det kan jo ikke helt passe, eftersom de er i krig, så der må være fremmede kræfter. En anden god historie er ”Dr. Death Vs. The Vampire” af Aaron Schutz. Vi følger Dr. Death der besidder empatiske evner udover det sædvanlige. Han kan mærke folks fysiske velbefindenhed og fornemme om de har livstruende sygdomme. Det bruger han til at slå dødssyge folk ihjel, for at de skal slippe for lidelse. På hans vej støder han på en vampyr der gør nogenlunde det samme, bare af mere egoistiske grunde. Eller det er så det novellen handler om: Om det egentlig ikke er det samme at slå syge folk ihjel, uanset om ens tørst er efter blod eller efter ens egen fornemmelse af at man gør noget godt.

Jeg er selv mest til science fiction, så dette halve år har desværre ikke været voldsomt interessant hvad dette magasin angår. Enkelte er dog værd at nævne. Det gælder blandt andet ”The Fairy Princess” af Dennis Danvers der ikke som titlen antyder er fantasy, men en relativ simpel og egentlig også ret uoriginal – men klart læseværdig – historie om et parti sexrobotter (Screwbots som de bliver kaldt), der juleaften får lyst til at få sig eget liv. Ikke de store overraskelser, men velfortalt. John Sladeks ”The Real Martian Chronicles” er også værd at fremhæve, ikke mindst fordi Sladek døde i 2000 og denne lille novelle åbenbart er dukket op. Man kunne næsten kalde den for mundane sf på trods af at begrebet først blev defineret 2 år senere, da det er dagbogsudrag fra en familie på Mars. De klager over irriter­rende naboer og andre banale hverdagsting, eller så banalt som det nu kan blive på Mars. En lidt mere humoristisk historie finder man med ”Nanosferatu” af Dean Whitlock. Historien går på at et medicinalfirma har fundet frem til et produkt baseret på nanoteknologi der i praksis kan give evigt liv. Eneste bivirkning er at man bliver mere liderlig. Det kører selvfølgelig helt af sporet, da direktøren ikke vil acceptere at indsprøjtningen kun skal gives en gang. Det er der jo ingen penge i, så produktet skal laves om så jævnlige behandlinger er krævet. En vanvittig “over-the-top” novelle.

Der var ikke voldsomt mange noveller der faldt i min smag i disse tre numre, men Fantasy & Science Fiction bringer så vidt forskellige typer af historier, at det må være sådan at det går lidt op og ned. Men kvaliteten er i top, og der er sikkert en kommende Hugo-nomineret novelle eller to i blandt.

Anmeldt af Jeppe Larsen i Himmelskibet nr.26

Dette indlæg blev udgivet i Fantasy, Magasiner, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *