Scarlett Thomas: Mr. Y’s Forbandelse

Mr. Y’s Forbandelse
Roman af Scarlett Thomas
Forlaget Tiderne Skifter 2008, 545 sider.

Ariel forsker i forfatteren Thomas Lumas. Der er dog en af hans bøger hun aldrig har læst, en bog som der i det hele taget er meget få der har set, en bog med titlen ” Mr.Y’s Forbandelse”. Det er dog ikke kun bogens titel der omhandler en forbandelse, men efter sigende skulle der være meget få der har overlevet at læse den.

Kort tid efter at Ariels vejleder forsvinder sporløst, finder hun ved et tilfælde et eksemplar af bogen Mr.Y’s Forbandelse hos et antikvariat. Fuld af spænding kaster hun sig ud i at læse bogen, som er en historie om en mand, der får fat i en opskrift på en mikstur, der giver adgang til Troposfæren, hvilket er en mulighed for at springe ud og ind af andres bevidstheder. Den side i bogen hvor opskriften skulle have stået, er dog rykket ud, til Ariels store fortrydelse. Siden dukker dog op igen, da hun rydder op i sin forsvundne vejleders papirer. Ikke nok med at dette giver en forbindelse imellem bogen og vejlederens forsvinden, så er der også andre folk der begynder at vise interesse for bogen, og begynder at jagte den og hende.

Dette kunne godt være optakten til en godt action-spækket historie, hvilket det dog ikke er. Bogen beskriver i lange passager diskussioner af teologisk, humanistisk og naturvidenskabelig karakter. Samtidig med dette handler den også om Ariel, der forsøger at finde sig selv og få gjort op med den bagage hun slæber rundt på, og måske forsøge at gøre sig klar til at indlede et kærlighedsforhold, til forskel fra de affærer hun tidligere har haft.

Bogen starter rigtig godt og spændende ud og er rigtig godt skrevet. Afsnittene hvor Ariel ved at benytte Troposfæren springer rundt imellem folks bevidstheder i forsøget på at finde sin vejleder er godt beskrevet og medrivende. Desværre bliver bogen dog alt for lang, og de mange små filosofiske og videnskabelige tanker og diskussioner der finder sted, holder hurtigt op med at være interessante. Det kan dog også tænkes at min ringe baggrund og interesse for filosofi gør at jeg er for langt fra bogens målgruppe, min interesse er jo nok mere ved fortællinger om forbudte bøger.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.23

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , . Bogmærk permalinket.