Survivors 2008 – Pilot

Survivors 2008 – Pilot
BBC TV-serie, UK, 2008, 87 min.
Instr.: John Alexander
Manus.: Adrian Hodges
Medvrk.: Julie Graham, Paterson Joseph, Max Beesley, Zoë Tapper, Phillip Rhys, Nikki Amuka-Bird, Freema Agyeman, m.fl.

Jeg anmeldte den oprindelige Survivors tv-serie fra 1975 i Himmelskibet nr. 14, og udråbte den til en af de bedste SF-tv-serier nogensinde (i hvert fald den første af de tre sæsoner). Det er en ”post-apokalypse”, hvor en super-virus har udryddet det meste af befolkningen, og de få overlevende langsomt må finde en måde at genstarte civilisationen på. Første skridt er at få et samarbejde i gang, og bare dette er dybt problematisk i en verden, hvor folk må kæmpe for at overleve og hele tiden afveje tillid og mistillid; altruisme og kynisme mod hinanden.

Nu er den nye version af Terry Nations klassiker så startet. Faktisk udkom første sæson (seks afsnit) allerede på engelsk DVD d. 26. januar (kun en måned efter at 6. afsnit blev sendt på BBC), men jeg har af deadline-hensyn kun tid til at anmelde første afsnit her.

Når en film eller tv-serie genindspilles er resultatet sjældent på niveau med originalen, men det er mig en fantastisk glæde at kunne meddele at BBC har taget denne remake virkelig alvorligt, og produceret en serie fuld af alt det, der gør de bedste britiske tv-serier gode, hvilket frem for alt vil sige godt skuespil og et godt manuskript – men i det hele taget godt håndværk fra hele produktionsholdet, til trods for et budget, der ikke kan hamle op med amerikanske produktioner. Den nye version er pakket med absorberende spænding og stærke følelser, og figurene er faktisk væsentligt mere velafrundede i skildringen end i den originale serie.

Der er også diverse små-ændringer i historien. F.eks. er der et subplot med de videnskabsmænd, som tilsyneladende slap virussen løs, der lever i et underjordisk kompleks med deres teknologi, elektricitet og udstyr intakt. Hvor det i den originale serie kun var en person ud af 10.000 der overlevede, er det i den nye serie næsten 1 person ud af 100. Verden er altså knap så mennesketom som i den gamle serie, hvilket giver en lidt anden stemning. Folk kan finde sammen og organisere sig hurtigere, men får også brugt de sparsomme ressourcer hurtigere. Alt i alt får det nok plottet til at udvikle sig hurtigere, hvilket er en god ting. På den anden side kunne man indvende at civilisationen ikke nødvendigvis ville kollapse, når der stadig var 1% af befolkningen tilbage – jeg synes faktisk en ud af 100 mennesker er ganske meget i en sådan situation. De vigtigste steder (f.eks. elværker, landbrug og regeringen) kunne jo sagtens bemandes med sådan et antal – især med en imploderet service- og erhvervssektor. Så dér lider troværdigheden måske en smule.

Problematikken med smitsomhed virker nedtonet i den nye serie. I den gamle spurgte man alle nye mennesker, man mødte, om de havde haft sygdommen, og dermed var immun overfor den. For hvis ikke de havde haft den, kunne de blive smittede og dø. I den nye serie er nogle mennesker bare immune, mens andre har haft sygdommen og er blevet raske igen (modstandskraften kan altså være genetisk, således at hele familier kan overleve sammen, hvilket ikke skete i den gamle serie). Man har derfor ikke mulighed for at vide, om de folk man møder, som ikke har haft virussen, kan blive smittet.

Hvis man skulle nævne andre iøjnefaldende mangler, så synes jeg det er urealistisk, at alt hvad der hedder romance og sex tilsyneladende er udeladt. I en situation hvor alt er brudt sammen, og der kun er ganske få mennesker tilbage, tror jeg netop at folk ville skynde sig at danne par. Det ser vi imidlertid ikke her; det virker lidt som om BBC mener, det ville være under de kvindelige hovedpersoners værdighed, hvilket jo er noget nypuritansk pjat. I den originale serie blev parforholds-situationen faktisk brugt som et ganske aktivt plot-element. Men, dette er jo kun piloten; vi må naturligvis give personerne og deres indbyrdes forhold tid til at udvikle sig. Og det må vi håbe de gør, for selvom personbeskrivelserne er velafrundede, får man ikke ret meget at vide om de enkeltes respektive baggrunde. Men så er der jo i al fald noget at brodere videre på.

Den nye serie er kommercielt blevet en succes for BBC, og de seks afsnit i første sæson vil blive efterfulgt af endnu en sæson med yderligere seks episoder, hvilket jo er godt nyt. Og der er mere godt nyt: BBC er netop gået i gang med også at genindspille Day of the Triffids tv-serien fra 1981 (selvfølgelig baseret på John Wyndham’s roman af samme titel), som også handler om en verden, hvor de fleste mennesker er døde. Nu må vi se om det bliver for meget af det gode med to sådanne serier, eller om BBC formår at gøre dem væsensforskellige. Terry Nation’s Blake’s 7 er i øvrigt også på vej i genindspillet form, hvilket jo lyder uhyre spændende. Noget tyder på at vi går lysere science fiction-tider i møde!

Karakter: 9 ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.19

Dette indlæg blev udgivet i Film, Science Fiction, tv-serie og tagget , , . Bogmærk permalinket.