Mathias Clasen – Velkommen til dybet

Velkommen til dybet -13 gyserhistorier
Antologi. Red. Mathias Clasen
Tellerup 2011, 286 sider

Mathias Clasen redigerede i 2008 gyserantologien Horror.dk, og nu står han bag endnu en antologi fra forlaget Tellerup. Den nye antologi Velkommen til dybet er blevet til på baggrund af en novellekonkurrence som forlaget udskrev, og som det promoverede via en række hjemmesider.

13 noveller blev udvalgt til samlingen, eller rettere 14 noveller, da der også er trykt en bonus novelle af Michael Kamp. Antallet af gengangere blandt forfatterne i forhold til Horror.dk er begrænset, til gengæld er der en række af de produktive forfat-tere som vi for tiden ser i andre af de antologier og bogudgivelser som der heldigvis kommer mange af i disse år.

En af de forfattere som er med i en del samlinger, og som vi også ofte trykker her i Himmelskibet er Lars Ahn Pedersen. I denne samling har han novellen ”Langt ude i skoven” med. En mand har været ude for et færdselsuheld på en skovvej, og han forsøger nu at finde ud af skoven. Han følger efter en lille pige der hele tiden går og synger sangen om bjerget der ligger langt ude i skoven, men selvom hun virker til at være stedkendt så mister han mere og mere orienteringen.

Også i Thomas Strømsholts ”Jeg fremsætter en erklæring” bliver vi først ind i en skov som ikke just er fyldt med stille ro. I denne novelle er en flok kolleger på teambuilding, men der er noget i skoven, der ikke har tænkt sig at lade dem slippe væk. Begge noveller er fængende og stemningsfyldte. De går ikke efter den overraskende Bøh-effekt, men opbygger langsomt uhyggen.

Både Lars Ahn Pedersen og Thomas Strømsholt er forfattere vi har haft trykt i Himmelskibet. Af andre forfattere i denne samling som har været trykt i Himmelskibet er Nikolaj Højberg, Teddy Vork og Nicole Boyle Rødtnes.

Ester Rützou skriver normalt fantasy børnebøger, men har her kastet sig over gyset i novellen ”Kun edderkopper”. Man siger ofte at man ikke skal kvase en karkelak, da det blot vil tiltrække flere. I denne novelle er det en edderkop der må lade livet, hvilket dens artsfæller tager fortrydeligt op. En historie hvor naturen tager over.

Der er stor variation imellem bidragene, men de holder generelt et højt niveau, og indeholder såvel gyserhistorier af den mere klassiske opbygning, men også en række med mere varierede og alternative tilgange til en genren. Tellerup havde modtaget godt 150 bidrag til novellekonkurrencen, hvilket viser at genren bestemt lever blandt danske forfattere.

Ud over de 13 historier (+ bonus novellen) indeholder bogen også en kort men god guide til gysergenren, samt til gyset i sig selv. Dette afsnit er skrevet af bogens redaktør, Mathias Clasen, der forsker i horrorgenren ved Aarhus universitet.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.28

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

One Response to Mathias Clasen – Velkommen til dybet

  1. Pingback: Velkommen til dybet anmeldt « Lars Ahn Pedersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *