Peter F. Hamilton – Great North Road

GreatNorthRoadGreat North Road
Roman af Peter F. Hamilton
Macmillan, 1085 sider

Great North Road foregår i Newcastle år 2141. Da detektiven Sidney Hurst undersøger et mordsted, opdager han at ofret er et medlem af den mægtige North-familie; en familie bestående af over hundrede genetisk ens kloner. Sagen kompliceres hurtigt af, at ingen af North- familien er blevet reporteret som forsvundet. Liget er blevet maltrakteret på samme bestialske vis som et andet medlem af North-familien; tyve år tidligere, på en helt anden planet, nemlig den tropiske klode St Libra. Kun én person overlevede angrebet dengang; luksusluderen Angela Tramelo. Hun har siden siddet i højsikkerhedsfængsel, dømt for mordene. Men hvis morderen stadig er på fri fod, er Angela så uskyldig? Angela har alle årene bedyret sin uskyld, og påstået at mordene dengang blev udført af en alien. Pludselig rummer et isoleret mord en potentiel trussel fra det ydre rum. St Libra er nemlig ikke hvilken som helst planet. Planeten, hvis liv aldrig har udviklet sig over plantestadiet, har med sine to sole de ideelle forhold til at producere biobrændstof. Brændstof der pumpes i rør igennem gates til… Newcastle. Anlæggene, som dækker en stor del af Europas energibehov, ejes alle af den stenrige og magtfulde North- familie. Alle alarmklokkerne ringer hos Human Defence Agancy, som prompte organiserer en større ekspedition til St Libras uudforskede nordlige kontinent, for at undersøge om hidtil ukendt liv truer menneskernes herredømme over den frodige planet. Angela sendes, meget modvilligt, med på ekspeditionen som ekspert. Ekspeditionen afskæres på grund af ekstreme vejrforhold – og så begynder mordene.

Normalt når jeg anmelder en bog, forsøger jeg at finde det positive i fortællingen. Det føler jeg ingen trang til i denne anmeldelse. Great North Road slæber mig gennem, over tusind sider, to mysterier; Hvem myrdede North? Og er der et bevidst og morderisk væsen på St Libras nordlige kontinent? Hvis en forfatter vil slæbe mig gennem 1085 sider af hvad som helst, så har han godt nok bare at levere varen. Bevares, der er gode tanker i Great North Road. Zanth, en slags levende klipper fra rummet der falder ned på planeter, og omdanner plantens overflade med alt levende til et mineralsk ødeland. Et slags Creutzfeldt–Jakob syndrom i kosmisk skala. En beskrivelse af en sådan invasion gør indtryk. Jagerfly der starter på jordens overflader, drøner igennem et gate og pludselig befinder sig tusinder af meter over en fremmed klodes overflade, for at beskytte planeten mod faldende Zanth. Mesh. Overvågnings nano-støv som man spreder på gader og veje, og senere kan høste for informationer om folks og bilers færden. Også den sjove sidebemærkning, at folk rutinevis har skjulte bankkontoer i skattely, som de bruger til at spare op til deres alderdom. Alt dette er meget godt, men det nytter ikke når forfatteren keder mig til døde med historietråde der trækkes ud i det absurde og klimakset udebliver. Åh ja, og så bliver jeg også irriteret over monstre som er fuldstændigt alvidende og usårlige. Der burde være love mod denne slags murstensromaner. Noget med menneskerettigheder… Eller måske dyreværnsloven.

Anmeldt af Bjarne Sinkjær i Himmelskibet nr.36

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *