Vogteren
Roman af Niels E. Nielsen
Science Fiction Cirklen 2013
(oprindeligt udgivet 1974)
258 sider, 249 kr.
Vogteren er en science fiction-roman af den flittige forfatter Niels E. Nielsen, og den foreligger her i sit første genoptryk siden 1974, takket være SFC’s projekt med at genudgive tidligere danske science fiction-værker. Bogen er akkompagneret af et efterskrift af Niels Dalgaard, der præsenterer Niels E. Nielsen og sætter værket ind i en større kontekst.
Vogteren udspiller sig i en ikke alt for fjern fremtid, hvor menneskeheden har udpint jordens ressourcer, og hvor kontinenterne er ramt af hungersnød, folkelige opstande, borgerkrige og koloniale invasioner. Vi følger det europæiske korstog ned gennem Afrika, hvor en næsten automatiseret hær af rullende kanoner og camouflerede dræberrobotter er ved at udrydde Afrikas befolkning ved at rulle som et bånd ned gennem kontinentet. Det sker under påskud om at bringe det kristne budskab til Afrika, men kyniske interesser har for længst overtaget projektet, og hvad der begyndte som en drøm om at forene menneskeheden i kristen enighed, er nu en massakre på civile for at sikre forsyninger til de oprørsplagede europæiske storbyer.
Midt i dette følger man den unge soldat, Fergus McJan, der omtrent er den sidste kristne i invasionsstyrken, og hans oplevelser fra at have forsvaret projektets berettigelse på den rullende fæstnings tykke mure til at han bliver fanget af en afrikansk oprørsleder, hvorefter han flygter med en afrikansk pige gennem kontinentet mod Sydafrika, hvor de sidste boere, der ser sig som kristne martyrer i et hav af vantro, holder til, og herfra ender han tilbage som fange i den rullende fæstning, men nu med et blik for de uretfærdigheder, der begås, og han bliver her nødt til at træde i karakter for den større sags skyld.
Vogteren er en historie i bedste Niels E. Nielsen-stil, og fans af hans forfatterskab vil ikke blive skuffet. Værket driver af en hård samfundskritik mod overforbrug og kolonialisme og om brugen og misbrugen af det kristne budskab, og hele vejen igennem ligger der mødet med det kolde, strukturerede Europa, rationelt og fornuftigt, og med det livskraftige, svulstige og brusende erotiske Afrika. Værket er et barn af sin tid, det er skrevet i 70’erne, hvor verdens problemer på mange områder så anderledes ud end nu, til trods for at en del problemstillinger fortsat er genkendelige, og som læser må man ofte affinde sig med Nielsens til tider noget forsimplede opfattelse af kønsroller. Vogteren er et godt eksempel på science fictions rolle som spejl på nutiden og på hvorledes nogle værker spejler problemstillinger, som tiden løber fra, og andre værker spejler mere almenmenneskelige problemstillinger. Vogteren er et værk, som tiden er ved at løbe fra, men det i sig selv gør værket til interessant læsning, da det sætter globale problemstillinger ind i en større kontekst, hvor hvad der synes en uoverskuelig problemstilling i en periode afløses af nye i andre perioder. Derved bliver Vogteren interessant at læse.
Anmeldt af Morten Greis Petersen i Himmelskibet 39