Torbjørn Øverland Amundsen – Bian Shen

bianshenforsideBian Shen
Ungdomsroman af Torbjørn Øverland Amundsen
Oversat af Rasmus Klitgaard Hansen
Forlaget Turbine 2015, 521 sider

Bian Shen er en dramatisk fortælling om den norske dreng Arthur som tilhører en gruppe af sjæle som evigt dør og genfødes efter deres 14 års fødselsdag. Historien begynder med at Arthur ikke dør på sin fødselsdag, fordi – viser det sig – han er udvalgt til at redde verden. Af hvem han er valgt og fra hvem han skal redde verden, får man at vide igennem fortællingen, som især i bogens midterste del er ret medrivende, fordi tempoet i fortællingen her virker mest naturligt.

Mellem hovedhandlingens kapitler er der sorte sider med sidehistorier i kursiv som jeg opfattede som nedslag i de vandrende sjæles talrige liv, fortalt i jeg-form, hvilket var ret forvirrende, fordi det tog et dusin fortællinger, før det gik op for mig at det ikke var den samme jeg-fortæller. Jeg kunne godt have undværet sidefortællingerne, fordi min smag i det hele taget ikke er til lyriske indledninger i kursiv.

Hovedpersonen, Arthur, forlader ret hurtigt sin søde norske familie uden at se sig meget tilbage – hvilket undrede mig, selvom der kommer en forklaring på det. Læseren tages med til Frankrig og Skotland og USA, hvor en galaktisk intrige har sat sig forskellige spor … Og mere skal jeg ikke spoile af handlingen. Norge er beskrevet som det kedelige, normale sted, men da bogen er oversat til dansk er Norge også et eksotisk sted for mig, og jeg ville ikke have haft noget i mod lidt mere miljøbeskrivelse fra et sted, hvor forfatteren er på hjemmebane.

Slut-intrigen handler om hvem, der i virkeligheden er den gode eller den onde, og her ville jeg gerne have haft uddybet karakterenes portrætter tidligere i fortællingen, så jeg kunne have involveret mig mere i det.

Jeg følte mig godt underholdt, men kunne mærke at bogen ikke er skrevet til min aldersgruppe.

Bogen er i sit sprog og sit tema – den unge udvalgte – målrettet unge, så her får Himmelskibets 13-årige gæsteanmelder, Ea Marie Løfstedt ordet:

Jeg syntes at Bian Shen er en utroligt spændende bog, men den kan også føles lidt langtrukken i det, fordi den skifter mellem personer; det vil sige at man skal “gætte” hvem man følger ved hvert kapitel. I starten af hvert kapitel er der en sort side med hvid tekst – da jeg lige var begyndt med bogen, anede jeg ikke hvad dét skulle til for; senere forstod jeg det lidt mere, men aldrig helt.

Arthur eller Eshu er en meget klog og sjov hovedperson; han kan snakke næsten alle sprog. Da man mødte ham første gang troede jeg bare han var en helt normal dreng, men det var han da i hvert fald ikke – han kan jo ikke fylde mere end 14 år.

Nathaniel er også utrolig klog, og er ret sjov at følge igennem bogen, men jeg syntes nu Vogteren og Mercer er de mest spændende og gådefulde personer, da de ikke kommer fra Jorden. Men Paolo er også ret sej, da han er den onde, og jeg ret godt kan lide de onde personer, da de er mere spændende og uforudsigelige at følge.

Til min aldersgruppe passer bogen glimrende, den er spændende og med et fint tempo, og det kan jeg lide!

Anmeldt af Ea Marie Løfstedt, 13 år, og Majbrit Høyrup, 47 år i Himmelskibet 46

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *