Astrid Ehrencron-Kidde – Det sukker så tungt udi skoven

Det sukker så tungt udi skoven
Novellesamling af Astrid Ehrencron-Kidde
Forlagene Escho & Sidste Århundrede 2018, 214 sider

Det sukker så tungt udi skoven er en samling udvalgte noveller om vandringsmanden Martin Willén forfattet i perioden 1909-1924 af Astrid Ehrencron-Kidde (1871-1960). Historierne følger alle Martin Willén, som oftest på hans ture gennem det svenske landskab i midten af 1800-tallet, men også under hans studieophold i England.

Det er nærmest gotiske spøgelseshistorier på randen af en magisk virkelighed, hvor usete kræfter nogle gange lader deres indflydelse forme Martin Willéns oplevelser. Novellerne veksler mellem hans egne sære oplevelser og historier, han får fortalt af andre, og som han fortæller videre. Nogle af historierne genfortæller han for os langt senere i sit liv, hvor han er kommet godt op i årene.

Fælles for historierne er, at det er små, skæve skæbnefortællinger. Det er ikke hårdt pumpet action, ej heller gys, som svælger i det ækle, men derimod spøgelseshistorier, som gennem et stærkt sprog skaber levende billeder for ens indre blik og lader historierne blive hængende længe efter, man har lagt bogen fra sig. Det er historier, som skal opleves for deres sprog, og den stemning, de levere. Sæt noget passende musik på anlægget, læg telefonen væk og lad dig fordybe i de simple, men stærke historier. Det er historier om spøgelser, hypnotisører, folk drevet til vanvid af kærlighed og ulykkelige hændelser, som ekkoer på tværs af tiden, og som samles op af den sensitive Martin Willén, som tager os med på eventyr i den svenske natur mellem små landsbyer og i kosmopolitiske London.

Jeg vil ikke forsøge at beskrive de enkelte historier. Dertil er de hurtigt læste, og det vil være synd at afsløre indholdet af dem på forhånd. Blot vil jeg bemærke, at novellesamlingen åbnes og lukkes på forbilledlig vis, som gør historierne værd at læse i den rækkefølge, som udgiver har valgt at give dem. Forfattet i begyndelsen af 1900-tallet og givet et let bedaget sprog for at afspejle fortællerens egen periode fra midten af 1800-tallet har udgiver undladt at foretage for store sproglige tillempelser. Det har bevaret den sproglige kraft, som Astrid Ehrencron-Kidde har indlejret i sine tekste, og denne tidskapsel af en udgivelse er en ren nydelse at dykke ned i.

Anmeldereksemplaret er venligt stillet til rådighed af forlaget.

Anmeldt af Morten Greis Fakkelskov i Himmelskibet nr. 55

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Novellesamling og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *