Det grufulde bibliotek: danske gys før og nu

Det grufulde bibliotek: danske gys før og nu
Antologi redigeret af Kristian Nordestgaard og Jette S. F. Holst
Forord af Nicolas Barbano
Serieklubben 2019, 330 sider

I de sidste 10 år har der været udgivet rigtigt mange antologier med danskskrevne gyserhistorier. I de sidste par år er der så begyndt at udkomme flere novelleopsamlinger hvor forfattere har samlet deres bidrag til disse antologier. Den danske tradition for at fortælle historier hvor det ikke går hovedpersonen godt, er dog på ingen måde ny, men går langt tilbage og har rødder tilbage i folklore-fortællinger. Det store researcharbejde der ligger bag bogen Det grufulde bibliotek, henter glemte forfattere i denne tradition frem igen, men lige så vigtigt er det, at den også viser at kanoniske forfattere som B.S. Ingemann og Holger Drachmann også har skrevet sådanne fortællinger.

Bogen er ikke blot en samling af gamle noveller; bogen gør det gode at alle novellerne har en indledning der fortæller hvorfor netop den historier er udvalgt til samlingen. Historierne er yderligere udvalgt til at repræsentere forskellige typer historier. Der er det klassiske uhyggelige fortælling med rod i folkloren, der er avisartiklen, de nyere fra nutidens forfattere, den Lovecraft-inspirerede og så er der også de nyskrevne som ikke har været udgivet før.

Denne bog er således ikke kun yderst interessant fordi den indeholder en lang række historier som på hver sin måde er værd at læse, men den er i sig selv et studie i hvordan en genre har udviklet sig herhjemme.

Jette Holst har på sin blog gyseren.dk haft en række indlæg hvor hun har skrevet yderligere om de udvalgte noveller, og det er bestemt også værd at læse med her for at få endnu mere info om samlingen.

Der er desværre ting der trækker ned ved denne ellers gode udgivelse. Bogens omslag og ikke mindst den store tekststørrelse får det til at se ud som om dette er en bog der er tiltænkt 12-årige. Dette stemmer ikke overens med at de ældre tekster bringes med de oprindelige stavemåder, og ord og vendinger er ikke opdateret. Jeg syntes det er en skam, når man tænker på det store arbejde, der er lagt i at lave denne bog, at den har fået den opsætning den har.

Opsætningen skal dog ikke ændre på at denne bog skal have en klar anbefaling med for alle der er interesseret i gyserhistorier, men også de der er interesseret i dansk fantastisk litteraturs udvikling.

Anmeldereksemplar doneret af forlaget

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 57

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *