Bjarne Benjaminsen – Kalles kopier, En kyberpønk-novelle

Kalles kopier
En kyberpønk-novelle af Bjarne Benjaminsen
Orkana Forlag 2023
80 sider, NOK 249,- fra forlaget
www.orkana.no
ISBN 978-82-8104-541-5
Anmeldereksemplar er doneret af forfatteren/forlaget

Der spirer og gror i ny norsk science fiction. Den smule opgang genren har oplevet indenfor de senere år, ser ud til at være mere end en tilfældig blafren. Flere af veteranerne fra storhedstiden i halvfjerdserne og firserne er pludselig begyndt at skrive igen. Yngre forfattere af almindelig skønlitteratur synes tillige at være fortrolige med sf-genrens motiver og metaforer. Og flere nye, dedikerede sf-forfattere er sprunget ud med opsigtsvækkende gode genreudgivelser.

Bjarne Benjaminsen (f. 1980) er en af de nyeste stemmer, der bidrager til en fornyelse af norsk fantastik. Han er gift og har to børn og er bosat i Lofoten i det nordlige Norge, hvor han er ansvarshavende redaktør for den lokale avis Lofot Tidene. Han har skrevet digte og noveller i forskellige fora og bogdebuterede med en samling kybernetiske fabler/noveller med titlen … som duften av en drøm … (Orkana Forlag 2020).

 

Også den foreliggende bog, Kalles Kopier (2023), er udgivet på Orkana Forlag. Den er rubriceret som en “kyberpønk-novelle”, men med 80 sider med inddelte kapitler virker den snarere som en kortroman, uden at det betyder noget for indholdet. Bogen er altså kort, men den rummer alligevel så meget stof, at Benjaminsen let kunne have skrevet en meget længere fortælling. Det har han så valgt ikke at gøre, og det er en klar kvalitet ved denne udgivelse.

Den er koncis og skrevet i et visuelt sprog med nogle spændstige orddannelser. Form og ordvalg spejler historien på en måde der fremmaner rige billeder og smeltes sammen til en helhed. Derigennem formidler selve teksten personernes oplevelser i cyberspace og rækker ud over sig selv. Mesterlig sprogkunst, som man i øvrigt også genkender fra debutsamlingen.

Kalles Kopier foregår i en ikke nærmere defineret nær fremtid, i krydsfeltet mellem virkeligheden og de virtuelle landskaber, her kaldet maxinettet, sådan vi kender det fra cyberpunk-genrens mange frembringelser, fra William Gibsons Neuromancer (1984) og derudad. Det er en subgenre der bestemt ikke er færdigt udforsket, i hvert fald ikke blandt norske forfattere.

Hovedpersonen hedder Kalle Markussen. Han bor stadig derhjemme ved sin mor og har en arbejdskontrakt med selskabet Maxibrand Multinasjonale; en forbindelse der har varet lige siden han var i femtenårsalderen. Allerede i femte klasse på folkeskolen lavede han sine første free­lance-opgave. Sammen med barndomskammeraterne Liss og Tore drømte han engang om at blive maxinaut, altså en kommerciel aktør i maxinettet, hvilket også er lykkedes for de to, dog ikke for det samme selskab.

Det ville være helligbrøde at gå dybere ind i handlingen. Dette er sådan en bog, hvor læseren inviteres til at gå med på opdagelse i en måske ikke så ubekendt verden. Den er humoristisk, spændende, tankevækkende – og rummer optil flere overraskelser undervejs. Stort bedre kan det ikke gøres. Den er eminent skrivekunst og viser på en forbilledlig måde at science fiction godt kan være litteratur.

Anmeldt af Cato Pellegrini i Himmelskibet nr. 64

 

Dette indlæg blev udgivet i Bøger og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *