Mikala Rosenkilde – Fra sabelkatte til levende drager

Fra sabelkatte til levende drager
Fagbog af Mikala Rosenkilde
Forlaget 2Feet Entertainment 2022
Anmeldereksemplar doneret af forlaget

“Alligator fundet i sø i New York!” –  er overskriften, der næsten får mig til at spytte min varme morgenkaffe ud igen. Aftenen inden havde jeg nemlig læst Mikala Rosenkildes nye fagbog Fra sabelkatte til levende drager om kryptozoologi. Jeg lærte blandt andet, at kryptozoologi ikke kun er læren om afskyelige snemænd og andre monstre, men også om dyr, der befinder sig, steder de ikke burde være. Som alligatoren i New York. Ovenikøbet, er glubske, løbske alligatorer i kloakkerne nærmest de klassiske storbymyters moder. Det kan jo hænde, at jeg var særligt fokuseret på pointerne fra en bog jeg lige havde læst, ikke desto mindre var det et sjovt sammentræf.

Kryptozoologi er læren om skjulte dyr, de mystiske dyr og mytologiske dyr. Rosenkilde har læst etologi (læren om dyreadfærd) og er hovedkraften bag podcasten “De mystiske dyr”. For en kæmpefan af både X-files og Supernatural er emnet af stor naturlig interesse. Især fordi monster-of-the-week-afsnittene klart er mine favoritter – her har jeg lært om alt fra mystiske afguder til de gode gamle chupacabraer. Læsning af Fra sabelkatte til levende drager er lige så spændende som de bedste afsnit af X-files og kan læses af alle aldre.

Rosenkilde deler sin bog rigtig godt op i kapitler om store kattedyr, der befinder sig hvor de ikke burde være, uddøde dyr, der måske ikke er uddøde, drager og flyveøgler, det bizarre og planteverdenen. Gode opdelinger, der gør, at Rosenkilde kan tillade sig at forklare mange af de mystiske dyr med logik – for eksempel, at årsagen til at der var mange, der så pumaer i naturen i Storbritannien i 1980’erne, nok hang sammen med at det blev ulovligt at holde store kattedyr i privat fangenskab i 1970’erne og mange derfor slap deres kæledyr løs.

Rosenkilde udfører den genistreg at forklare og afmystificere rigtig mange af de beskrevne dyr for til gengæld at fokusere på det rigtig spændende og stille spørgsmål ved en masse af det, der – måske, måske ikke – kunne være rigtigt. Det er en interessant måde at gøre det på, og det gør at hun ikke bare fremstår som troværdig videnskabskvinde, men også en med evne til at holde det uforklarlige tilpas uforklarligt. Hun fokuserer klogt på, at beskrivelserne i bogen er menneskers beskrivelser; vidneudsagn med alle de fejl og mangler, der hører til sådanne. På den måde gengiver hun bare hvad andre har set og lader konklusionen være op til læseren. Hun har også befriende nok den bemærkning med, at mange af de dyr, som videnskaben ‘opdager’ eller ‘genopdager’, har lokalbefolkningen hele tiden kendt til og både fisket og jaget i årtier. Det er derfor nogle gange kun for mainstreamvidenskab, at kryptozoologi er kryptozoologi. For en lokalbefolkning i Vietnam er saolaen bare en almindelig hjort; for videnskabsfolk var det en helt ny, banebrydende opdagelse så sent som i 2010.

Rosenkilde sørger også for at spørge til den mest uudforskede af vores planet: verdenshavene, for hvad findes der dernede? Vi aner det faktisk ikke. Og det er betryggende, at verden ikke føles fuldstændig affortryllet med Fra sabelkatte til levende drager i hænderne.

Anmeldt af Anne Dencker Bædkel i Himmelskibet nr. 64

Dette indlæg blev udgivet i Faglitteratur og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *