John Scalzi: The Rough Guide To Sci-Fi Movies

The Rough Guide To Sci-Fi Movies
Fagbog af John Scalzi
Rough Guides Ltd., 2005, 326 sider

“Luke Skywalker was a whiny little twit, and Mark Hamill’s performance doesn’t do either him or the character any favours.”

SF-forfatteren John Scalzi har begået dette entusiastiske og overraskende kompakte, men alligevel dejligt letlæste opslagsværk med en gennemgang af de væsentligste science fiction-film. 50 film er blevet udvalgt, og de gennemgås alfabetisk (ikke i kvalitetsorden). Filmene, i et kapitel han kalder “The Canon”, indeholder selvfølgelig alle de gamle kendinge (2001, A Clockwork Orange, Akira, Alphaville, Back to the Future, Blade Runner, Brazil, CE3K, Contact, E.T., Forbidden Planet, Metropolis, Solaris, Star Wars, etc., etc.), men også nogle mere usædvanlige valg som f.eks. John Sayles’ Brother From Another Planet (som fortjener sin plads på listen – jeg optog den engang fra svensk tv, og det videobånd er blevet flittigt brugt, indtil jeg endelig for nylig fik fat i filmen på DVD), Woody Allens Sleeper og W.D. Richters Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension! Scalzi gør et fint stykke arbejde med at forklare hvorfor filmene er vigtige, og hvad der gør dem gode. I omkring 92% af tilfældene er jeg enig med hans kommentarer, hvilket i sig selv er bemærkelsesværdigt! Han kan dog ikke lide Verhoevens senere film; RoboCop er med på Scalzis kanoniske liste, men han mener at Total Recall er langt dårligere end RoboCop, og at Starship Troopers er dårligere endnu! Formastelige! Men Scalzi er jo Heinlein-beundrer; hans SF-roman Old Man’s War er næsten ren Heinlein, og han er åbenbart en af dem som ikke sætter pris på at se sit idol ‘vandaliseret’ af Verhoevens satiriske filmatisering. Os der elsker filmudgaven af Starship Troopers, og samtidig er store fans af autentisk Heinlein-litteratur (som sine steder ikke desto mindre fortjener at blive satiriseret), er åbenbart en lille eksklusiv cirkel.

Men Scalzi begrænser sig ikke kun til de 50 ‘kanoniske’ film. Han ser i tekstbokse og efterfølgende sektioner sit snit til at kommentere på snart sagt alle de kendte og en hel del mindre kendte SF-film, inkl. hver af filmene i diverse serier, f.eks. Star Trek. Han har kapitler om SF-filmens historiske ikoner – både fiktive figurer, instruktører og skuespillere – om genrens oprindelse, dens basis i litteraturen, de videnskabelige aspekter (han både kritiserer og forsvarer uvidenskabelighed), samt de andre fantastiske genrer som nu og da krydser over i science fiction (fantasy, action-adventure, techno- thriller, sci-fi/horror, animation, time travel, superheroes, etc.). Der er korte kapitler om optagelsessteder og alle mulige klichéer og andre typiske SF-elementer, garneret med masser af eksempler. Og lister over hvilke film der foregår hhv. på Månen, på Mars og på andre planeter, og hvilke SF-film der er produceret i alle mulige andre lande, fra Hong Kong til Mexico (og ja, også Italien – “Watching an Italian sci-fi movie is the cinematic equivalent of buying a Rolex off a street hustler.”). Scalzi kvitterer endda også med en afsluttende oversigt over gode SF tv-serier, tidsskrifter, computerspil, festivaller og SF-analytiske bøger! Så han kommer meget vidt omkring, nævner rigtig mange titler i hver eneste sektion (min DVD-ønskeseddel er nu svulmet en del op!), og dækker virkelig alle tænkelige vinkler. En absolut fornøjelse at læse; man hører f.eks. om sjældent nævnte tidlige SF-film som britiske Maurice Elveys High Treason (1928) og Fritz Langs Frau im Mond (1929), og sjældne tidsrejsefilm som Harold Lloyds Berkeley Square (1933) og W.D. Richters Late For Dinner (1991), som ikke er udgivet på DVD. Man er meget ivrig efter at læse videre, for man ved aldrig hvilke filmperler han trækker ud af ærmet på næste side.

Alt i alt intet mindre end en utrolig imponerende bog som varmt kan anbefales. Af et kort oversigtsværk at være, har man svært ved at forestille sig hvordan det overhovedet kunne være bedre (dog er der en graverende fejl tilstede: ingen nævnelse af den vigtige danske SFstumfilm Himmelskibet fra 1918!). Jeg vil hurtigst muligt også få fat i Scalzis Rough Guide to the Universe, og måske nogle flere i Rough Guide-serien.

Karakter: 10 ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.22

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Faglitteratur, Film, Science Fiction og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *