Santa Claus Conquers the Martians

Santa Claus Conquers the Martians
Film, USA, 1964, 81 min.
Instr.: Nicholas Webster
Medv.: Leonard Hicks, Vincent Beck, John Call, Bill McCutcheon, Pia Zadora, m.fl.
På DVD fra Another World Entertainment, 2010

Denne film er berømt for at være dårlig; den ligger som nr. 83 på Internet Movie Databases Bottom-100. Helt så dårlig er den nu ikke, især ikke hvad angår de tekniske produktionsdetaljer. Filmen er blevet latterliggjort i det amerikanske satireprogram Mystery Science Theater 3000, og hvis man ikke er science fiction-fan, så er det også meget nemt at grine af de sjove antenner og den grønne ansigtsmaling som marsboerne har på, men er man SF-fan, så kan man faktisk se at filmen, ud fra 1964-standarder, er ganske velproduceret. Det er en børnefilm og må også dømmes som en sådan. Stilen er ikke meget anderledes end en gammel dansk Far til Fire-film. Den handler om at børn på Mars ikke leger og morer sig eller holder jul, og derfor opfordrer en gammel vismand marsboerne til at hente julemanden fra Jorden, så han kan sprede glæde blandt Mars’ børn. Mars-boerne tager så ned til Jorden for at kidnappe julemanden, og de får samtidig fat i et par jordbørn, Billy og Betty. På Jorden bemærker man godt at julemanden er blevet bortført, hvilket skaber en international krise der forener alle Jordens lande! Det er jo december…

Så USA’s førende rumekspert, Wernher von Green (hø hø!), sender en raket op for at forfølge marsboerne. Denne raket hører vi imidlertid ikke mere til efter opsendelsen fra Jorden – sikkert fordi det ville have været for dyrt at lave de nødvendige scener. Men på Mars laves der en legetøjsfabrik, så julemanden kan sende legetøj ud til alle marsbørnene, og derefter er marsboerne tilstrækkelig taknemlige til at sende ham og jordbørnene tilbage til Jorden.

Filmen er holdt i en enkel men gennemført stil; børneskuespillerne virker lidt for veltrænede (de taler meget tydeligt), men man imponeres over at de meget alvorlige voksne skuespillere kan holde masken. Det store problem med filmen, er at den er ren og skær propaganda – ikke for julen, men for kapitalismen. Efter få minutter ses det ret tydeligt at de stakkels marsbørn fra den røde planet skal forestille at leve i et kommunistisk samfund, og ih, hvor skal Amerikas børn dog have ondt af dem! På Eurocon i Bulgarien i 2004 fortalte en bulgarer om at de under kommunismen lærte i skolen at børn i den vestlige verden havde det dårligt, og derfor havde ondt af dem; well, nøjagtig samme slags propaganda gør Santa Claus Conquers the Martians sig skyldig i. Julemanden bliver derfor til en repræsentation af det imperialistiske Amerika, som skal erobre Mars, dvs. den kommunistiske verden. Dette budskab er så tykt og tydeligt i filmen at man mange steder sidder og krummer tæer. Især også når noget af det legetøj der fremstilles i filmen faktisk er krigslegetøj… Sikke noget, altså!

Karakter: 4 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.27

Dette indlæg blev udgivet i Film og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *