Ægte Mennesker – Sæson 1

Ægte menneskerÆgte Mennesker – Sæson 1
(Äkta Människor)
Tv-serie, Sverige 2012
10 episoder
Idé og manus: Lars Lundström
Medv.: Lisette Pagler, Pia Halvorsen, Andreas Wilson, Johan Paulsen, Marie Robertson, m.fl.

Mange vil huske Ægte Mennesker fra dansk tv, hvor seriens ti afsnit i efteråret 2012 kunne nydes hver torsdag. Ved den lejlighed fik jeg kun set

første afsnit, for det er henved ti år siden at jeg sidst har ladet mig tyrannisere af tv-programmernes faste tidspunkter, eller fjernsynsprogrammer i det hele taget. Så det passede mig rigtig godt at serien nu også er udkommet på dansk DVD til en rimelig pris (99 kr. for fire skiver – hvert af de ti afsnit varer 58 min.).

Det foregår i en omtrentlig nutid hvor der bare lige er den forskel at man har opfundet menneskelignende androider, der bliver anvendt overalt i samfundet som billig arbejdskraft (tjenestefolk, lagerarbejdere, besøgsvenner til ældre mennesker, osv.), sex-legetøj og meget mere. Androiderne, som kaldes ‘hubotter’, er ikke særlig intelligente og har ingen følelser at såre selvom de bliver mishandlet. Opfinderen bag androiderne har dog også opfundet et stykke programkode som gør dem intelligente nok til at eksistere uafhængigt af mennesker (hvilket også betyder at de bliver i stand til at dræbe, da ‘Asimov-spærringerne’ bliver fjernet!), men kun brugt det på en lille håndfuld af sine egne androider. Én af disse intelligente androider, Mimi, bliver stjålet og omprogrammeret på det sorte marked og solgt til en almindelig familie som tjenestepige. Moderen i familien er advokat og bliver på et tidspunkt overtalt af en veninde til at føre en sag om androiders rettigheder.

Serien indeholder utrolig mange forskellige typer beskrivelser af hvordan sådanne androider kan bruges og hvilke forviklinger det fører med sig – og det er ikke så få! Et hovedtema er selvfølgelig kunstig intelligens og dennes etiske implikationer: hvornår er en android avanceret nok til at være en selvstændig livsform, med ret til egne ‘menneske’-rettigheder? Vi ser også hvordan nogle af de intelligente androider giver sig ud for at være rigtige mennesker i vigtige positioner. Der er ingen tvivl om at serien står i gæld til Blade Runner; faktisk kunne den sagtens fungere som en prequel til dén klassiker.

Et andet hovedtema er menneskenes had til de allestedsnærværende androider, som jo tager de rigtige menneskers job og nogle gange endda også overtager samleverens sexliv. Således opstår der en rabiat anti-android-bevægelse som kalder sig “Ægte Mennesker” og som tyr til terror-handlinger. Dette følger vi også på næreste hold.

Det overordnede plot i serien er fermt skruet sammen, til trods for at det ofte kredser om de samme små grupper personer og androider, nogle af hvis tråde nu og da blandes sammen på lige lovlig usandsynlige måder. Der er små plot-elementer som man ikke rigtig får forklaret, men det er ikke alvorligt – og det kan jo være der kommer en forklaring senere.

Jeg er meget imponeret over Ægte Mennesker. Serien er måske intet mindre end den bedste science fiction-produktion i Skandinavien nogensinde, lige bortset fra Iron Sky. Den er alvorligt og professionelt produceret, har et ordentligt budget, består af imponerende karakteristiske figurer, har skuespil af høj karat (især fra ‘androiderne’, som minder mig meget om den undervurderede replikant-film Surrogates fra 2009) og har også adskillige tankevækkende budskaber på hjerte. Men dét in mente er det jo vidunderligt at høre at der starter en sæson 2 til efteråret!

Karakter: 9 stjerner ud af 10.

Anmeldt af Tue Sørensen i Himmelskibet nr.35

Dette indlæg blev udgivet i Science Fiction, tv-serie og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *