Terra Nova

terra_novaTerra Nova
Tv-serie, USA, 2011
Instr.: Jon Cassar m.fl.
Medv.: Jason O’Mara, Shelley Conn, Christine Adams, m.fl.

Terra Nova foregår i år 2149. Jorden er rimeligt smadret af overbefolkning og drivhuseffekt. Atmosfæren er ødelagt, så folk er tvunget til at gå med filtermasker for at kunne indånde luften. For at få problemet under kontrol, har en totalitær verdensregering nemlig indført striks fødselskontrol. De rige kan købe både flere børn og deres egne ‘domes’ hvor de kan leve et liv i luksus i et dejligt klima. For de fattige 99 % er der heldigvis også en løsning på de alt for mange mennesker. Man har fundet en revne gennem tiden, til en alternativ jord for 85 millioner år siden, komplet med dinosaurer, billige jordpriser og et mere tåleligt klima med masser af sol – og man er begyndt at sende mennesker igennem til en ny start. Der er ingen returbillet, for man kan kun rejse den ene vej – men det er trods alt en ny start for menneskeheden. Man ved at det er en alternativ tidslinje, en Jord2, så vi ikke får rodet op i vores tid.

Da serien starter bliver vores helt, Jim Shannon, en eks. politimand, sparket i fængsel fordi han har fået et tredje barn. Shannons kone, Elizabeth, er videnskabsmand og derfor selv­skrevet til at få lov til at emigrere (hvorfor hun ikke også er fængslet, forbliver et åbent spørgsmål). Sammen med de to lovlige børn, den kvikke og fornuftige storesøster Maddy og den rebelske søn Josh, tager de af sted til et nyt liv – men heldigvis lykkedes det Jim at flygte fra fængslet, få fat i tredjedatter og blive forenet med resten af familien i Terra Nova. Der møder de den karimatiske Commander Taylor (spillet af Stephen Lang i stort set en gentagelse af hans rolle i Avatar), der styrer det nye samfund med en hård, men retfærdig hånd. Lang ser Jims kvaliteter og hyrer ham til at være strømer i det nye samfund. Lang vil nemlig finde ud af hvad en gruppe af oprørere har gang i. Disse oprørere, kaldet seksere fordi de var hold nr. 6, styres af Langs geniale, men halvgale søn, og det er ikke helt til at vide hvad hans agenda er – men godt er det ikke.

Terra Nova startede i 2011 og kørte en sæson, før Fox lukkede den ned. Seriens fokus er på familiesammenholdet. Vi følger the Shannons mens de prøver at omstille sig til et nyt liv. Lidt hårdt sagt er det The Cosby Show going sci-fi. Det er en serie for hele familien, og da alle skal kunne være med, bliver det aldrig rigtigt farligt – heller ikke da Josh, lokket af hormoner og en smuk pige bryder alle regler og sammen med en flok umulige teenagere går ud i vildnisset for at bade. De bliver ikke til det dinosaurføde de så rigeligt har fortjent. Josh får godt nok stue­arrest, men Jim har selvfølgelig lidt svært ved at forklare, hvorfor Josh skal overholde reglerne, når han selv har overtrådt stort set alle dem han kunne. Dialogerne er ikke for gode, og handlingen noget forudsigelig. I en meget sigende scene skal Josh og en allieret snige sig ind på oprørerne gennem junglen. Aha, tænkte jeg, nu bliver de fanget i en klassisk rebfælde. Og ganske rigtigt, sekunder senere var det lige netop hvad der skete. En anden sær ting er, at dinosaurerne ikke rigtigt bruges til noget, andet end en smule krydderi til nogen af scenerne.

Terra Nova blev optaget i Australien og var efter sigende en rimelig dyr tv-serie. Hvad pengene er gået til, ved kun Fox og Steven Spielberg, som var producent. Kulisserne, køretøjer, uniformer og våben er såmænd fine nok, men de er trods alt en engangsinvestering. Ingen af skuespillerne kan have været særligt dyre. CGI er fladt og    utro­værdigt, og dinoerne er grimmere end i Jurassic Park; lidt af en bedrift, da denne film er femten år gammel. Manuskriptforfatterne kan nok have kostet en del i starten, men de blev skiftet ud midt under produktionen. Det mærkes i de svage karakterer og flade dialoger. Men Terra Novas største fejl forbliver nu, at serien vil have alle med, så den ender som en gang tandløs underholdning.

Anmeldt af Bjarne Sinkjær i Himmelskibet nr.35

Dette indlæg blev udgivet i Science Fiction, tv-serie og tagget , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *