Jonna Wennerstrøm Nielsen – Gysets mestre

Gysets_mestreGysets mestre
Jonna Wennerstrøm Nielsen
Fagbog, 180 sider
Books on Demand, 2010

Med en fagbog med en titel som Gysets mestre vil man nok forvente en bog der gennemgår de store gyserforfattere. Det er dog ikke helt hvad denne bog handler om, hvilket undertitlen også fortæller. Undertitlen, “Den tidlige gotiske roman i engelsklitteratur og dens efterfølgere: sensationsromanen og detektivhistorien”, snævrer emnet  noget mere ind, men gør ikke bogen mindre interessant.

Bogen starter med at gøre rede for den gotiske arkitekturs indflydelse på den senere gotiske litteratur. Der trækkes tråde til både middelalderen, men også til den industrielle revolution. En række værker bliver gennemgået og kort analyseret. Det er værker som Walpoles The Castle of Otranto, Matthew Gregory Lewis’ Ambrosio or the Monk og Bram Stokers Dracula. I alt bliver 7 værker nærmere gennemgået, hvilket måske ikke er mange, men så er der sat god plads af til hvert enkelt.

Sensationsromanen er emnet for næste afsnit i bogen. Disse romaner betegnes som en hybrid imellem den gotiske romans overnaturlige elementer og den senere detektivromans mere rationelle tilgang. Der indgår gerne dystre og mørke ting, men i en respektabel kulisse. Eksem­pler på denne  type er Stevensons The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde og Henry James The Turn of the Screw.

Bogens sidste afsnit er om detektivhistorien. Dette er bogens korteste afsnit, og kun Arthur Conan Doyles The Hound of the Baskervilles bliver nærmere gennemgået.

De forfattere som der er fokuseret mest på i bogen, bliver hver i sær  nærmere gennemgået i et længere biografi afsnit.

Det er et større emne som bogen kaster sig over, men den formår at give en rigtig god introduktion til disse litterære genrer, og den gav mig lyst til at genlæse flere af de omtalte bøger, samt gjorde mig opmærksom på et par stykker jeg endnu ikke har læst.

Forfatteren har også udgivet en fagbog om Victoriattidens romanforfattere.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.35

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Faglitteratur, Horror og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *