Lyden af vanvid – Nye Cthulhu Mythos noveller

Lyden af vanvid – Nye Cthulhu Mythos noveller
Antologi redigeret af Henrik Sandbeck Harksen
H. Harksen Productions 2010

I 2007 udkom antologien Fra Skyggerne, en danske antologi med Lovecraftianske og Cthulhu Mythos-noveller. Efterfølgende har redaktøren og forlæggeren Henrik Harksen udgivet en mindre række af antologier både på dansk og engelsk, og han er nu tilbage med andet bind i serien hplmythos.dk. Titlen er denne gang Lyden af Vanvid, og den indeholder 10 noveller inden for det Lovecraftianske og Cthulhumytologiske. Bogen er i samme format som Fra Skyggerne, og også denne gang er der en illustration til hver novelle, denne gang illustreret af Søren Klok.

Antologien starter ud med en novelle af A. Silvestri, som sidste år vandt Fantastiks novellekonkurrence med novellen “Atjuh!” (Trykt i Himmelskibet nr. 22), og som godt nok ikke var med i antologien Fra Skyggerne, men var med i en anden af Harksens udgivelser, nemlig Dystre Danmark. I Lyden af vanvid er det novellen “World Wide Web”, en historie hvor de typiske gamle bøger der optræder i Lovecraftianske historier nu er skiftet ud med Internettet, men den viden der kan bliver optaget er stadig farlig.

Novellen “Nostalgi” af Jeppe Bisbjerg og Martin Schantz Faurholt er nok bedst beslægtet med Lovecrafst drømmerejsebeskrivelser. En ung mand rejser under første verdenskrig fra England til Rusland. Om han er deserteret eller stukket af til fjenden står ikke helt klart, men han er helt sikkert på flugt. Novellen er stemningsfuld, og man bliver taget med på denne rejse hvor destinationen er noget uklar.

Allerede på titlen lyder Hans Jakob Hedemann Jensens novelle “Tingen på tønden” som en parodi, og da illustrationen er en tentakel-ting på et WC, får det til at virke endnu mere som en sådan. Dog, når jeg læser den, er jeg i tvivl om det er en dårlig pastiche eller en kikset parodi.

Så er der helt anden stil over Thomas Strømsholt. Hans novelle finder sted på den jyske hede i perioden hvor man skulle vinde indad hvad udad var blevet tabt. I novellen skildres hvordan københavnerne kom for at ville styre hvordan bønderne skulle arbejde, men der er ting på heden som man ikke forstår sig på i starten. Novellen starter med en lille hilsen til M.R. James, da hovedpersonen booker sig in på hotellet “Den gyldne Løve” på værelse 13, et hotel og værelse som er omdrejningspunk i James’ novelle “Number 13”. At læse denne novelle får mig til at glæde mig endnu mere til den kommende novellesamling af Strømsholt.

Som det høre sig og bør. er omdrejningspunktet i flere af novellerne hvorfor man skal holde sig fra gamle okkulte bøger, dette element er med i både “Ingen vej tilbage” og “Ia! Didrik- Svendsen”. En ting der dog går mere igen i de forskellige noveller, er at handlingen tager udgangspunkt i Danmark, således også novellen “Fyrtårnet” af Casper Gjede Jensen, som finder sted i Sønderjylland eller rettere en rejse dergennem. Det bliver til en rejse til et mareridts land uden for tid og sted, hvis de hele da ikke er et mareridt.

Der er to forfattere der er gengangere, hvilket jo tyder godt og viser at der er en bred flok forfattere der gør sig i Weird Fiction og det Lovecraftianske, og denne gang er der ikke nogen oversatte noveller. Det er godt at se at der er en lang række danske forfattere der kan byde ind med historier til en samling som denne. Der er stor forskel i kvaliteten af novellerne, men helt sikkert nok til at det er en god udgivelse, og rigtigt godt at se at Harksen har haft succes nok med de første udgivelser til at han har kunnet sende flere bøger på gaden, til hvad der vel nok kun kan betegnes som et niche marked herhjemme, og der er allerede planlagt flere spændende titler bl.a. bind to i den engelske serie hplmythos.com.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.24

Dette indlæg blev udgivet i Antologi, Bøger, Horror og tagget , , , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *