Patrick Leis: Requiem

Requiem
Patrick Leis
Roman, 324 sider
Carlsen 2003
Pris 129,50kr

I 1991 skrev Dennis Jürgensen bogen Kadavermarch inspireret af George A. Romeros zombie-trilogi. Bogen er blevet noget af et kulthit blandt zombie- og splatterfans. Bogen foregår i et fremtidens Danmark, hvor de rige har forskanset i sig de såkaldte krystalbyer. Det er lykkedes for forskerne at fremstille et præparat der kan forlænge livet; et præparat der bliver solgt i to udgaver. Det dyre bliver solgt i krystalbyerne, mens et billigere sælges til folk, der bor udenfor. Det viser sig dog, at det billige præparat har den bivirkning at livet også forlænges til at gælde ind i døden. Pludselig er der zombier alle vejen, et problem som de også tvinges til at tage stilling til i krystalbyene, da en professor truer med at sprænge hul i de tykke mure, som omkranser byerne. Bogen er et must for enhver zombiefan. Dennis Jürgensen arbejdede i år 2000 sammen med Patrick Leis om bogen bag den fiktive film De kom fra Blodsumpen 2, en bog fyldt masser af stemningsfyldte stills. Patrick Leis lod sig senere inspirere af Dennis Jürgensens Kadavermarch til sin bog Requiem. Det er ikke en direkte fortsættelse, men det er en bog i samme univers, bare 500 år længer fremme i tiden. Zombierne er nu i flertal, og de mennesker der stadig er i live, lever i små landbrugsenklaver. Disse er sikret på alle tænkelige måder, så zombierne bliver holdt ude. Zombie-sygdommen har nu også spredt sig til dyrenes verden, så ser man en fugl på himlen, skal man være opmærksom på, at dette også kan være en zombie. Zombier, der har gået rundt længe uden føde, går i dvale, indtil der kommer føde inden for rækkevidde; på den måde er selv mennesketomme områder fyldt med zombier.

Vi følger beboerne på Fergusonfarmen, der forsøger at få landbruget til at køre rundt, samtidig med at der opstår masser at intriger i det lille samfund. De har kontakt med enkelte andre farme, men ved ellers ikke hvordan det ser ud i resten af verden. Deres færden er også begrænset af et stort gammelt minefelt, som de ikke kan passere. På en patrulje finder de en kvinde fra en af de nærliggende farme. Hun er nærmest i chok, men det lykkedes for dem at forstå at sværmen er tilbage. Sværmen er en gigantisk flok af zombier der driver rundt, og med års mellemrum pludselig er tilbage og hærger et område. Der er også røverbander i området, og midt i det hele kommer Påkalderen, en mand der har vandret imellem de forskellige farme i årevis for at holde styr på hvor mange beboere der er. Denne gang har han dog en zombie med i snor, som var det en hund.

Man behøver ikke være den store kender ud i genren for at gætte at alt går ad helvede til. Som altid er det umuligt at forudsige, hvem der overlever, og hvem vi også får at se fra deres zombie-side.

Kadavermarch var dyster, men flere steder så man Dennis Jürgensens specielle humor. Requim har ikke denne humor, hvilket gør den endnu mere dyster og endnu mere ond.

I bogen Jagtmarker (1998) lod Leis sig inspirere til enkelte scener af forskellige film. Desværre var det endelige opgør i den bog stjålet alt for meget fra Alien 3 (og det siges da også direkte i bogen, at det er med baggrund i den film, at de bygger deres labyrint). I Requiem kan man også genkender forskellige inspirationskilder, men denne gang er de meget bedre indarbejdet, og styrker fortællingen. Der finder på et tidspunkt en kamp sted, som er som taget ud af Terminator, men da vi befinder os i et zombie-univers, har man ingen idé om hvem der bliver sejrherren i det opgør. Generelt er der masser af gode ideer, bl.a. tonstunge gensplejsede svin, som også deltager i kampen. Disse bæster er dog ikke på nogens side, de æder alt, hvad de kommer i nærheden af.

Dette er ikke blot en bog, som sagtens kan stå ved siden af Kadavermarch på bogreolen – det er bog der bør stå der.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.6

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Horror, Roman og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *