Mathias F. Clasen: Homo Timidus

Homo Timidus
Mathias F. Clasen
Faglitteratur, 246 sider
Tellerup 2004

Homo Timidus er ikke den første danske bog om horrorgenren, men det er den første, der tager udgangspunkt i danske horrorforfattere.

Bogens indledende kapitler er en glimrende indføring i hvad horror og frygt egentlig er. Der er en indføring fyldt med eksempler og henvisninger, hvor det kan ses at der er blevet læst på lektien inden forfatteren (Mathias F. Clasen) satte sig til tastaturet. Han kommer med flere anskuelser bl.a. i et evolutionspsykologisk lys, hvor frygt er en mekanisme, der ligger dybt i vores natur og fremkaldes i os, når vi nærmer os noget farlig. På denne måde bliver vi opmærksomme på faren og kan søge andre steder hen. Dette bruges bl.a. til at forklare den udbredte frygt for slanger. Det ligger simpelthen dybt i os at være på vagt over for dette dyr.

En anden anskuelse er Freuds tanker om at frygt er sammenkædet med fortrængte oplevelser. Denne vinkel giver forfatteren en hård tur med på vejen. Andre der også bliver sat på plads, er alle de der forsøger at overfokusere på det seksuelpsykologiske i horror-historier. Nogen gange er et monster bare et monster, uden at der skal overfortolkes på det. Han afviser ikke symbolik i horrorhistorier og har et afsnit om dette, der er fyldt med eksempler.

Han opstiller en Chilli-teori, hvori han sammenligner det at opsøge horror med at spise chilli. Chilli giver en brændende fornemmelse, som egentligt er ubehagelig. Men det er en brændende fornemmelse som folk godt kan lide og derfor bliver ved med at opsøge. Sådan er det også med horror. Den giver en ubehagelig fornemmelse, men en form for ubehag som mange godt at kan lide at føle fra tid til anden.

Anden del af bogen består af en gennemgang af udvalgte danske horror-bøger fra de sidste 15 år. De første 12 forfattere der nævnes, omtales kort, og der gives korte anmeldelser af udvalgte værker. Det er forfattere som Dennis Jürgensen, Bjarne Reuter, Erwin Neutzsky-Wulff og Patrick Leis. Ud over disse er der 4 forfattere, der er sat ekstra fokus på. Disse er Steen Langstrup, Hanne Lützen, Peter Mouritzen og Bjarne Dalsgaard Svendsen. Ud over beskrivelse af disse forfattere og deres forfatterskab, er der også interview med dem. Man kunne undre sig over at Dennis Jürgensens navn ikke er iblandt dem, som der er særligt fokus på, for han må jo siges at være den mest succesfulde danske horror-forfatter. Dette skyldes (sikkert) at Mathias F. Clasen i 2002 skrev bogen Drager, Damer og Dæmoner, som var en større indføring i Dennis Jürgensens univers (298 sider, Tellerup 2002).

Der har aldrig været særlig stor fokus på dansk horror, men forhåbentligt kan denne bog være med til at ændre på dette. Ud over den glimrende indføring i hvad horror er, er bogen også et godt sted at hente inspiration til hvilke bøger man næste gang bør skaffe til sit natbord.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr.4

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Faglitteratur, Horror og tagget , , , . Bogmærk permalinket.