Jon Bing – Mizt – Genfærdenes planet

Mizt2Mizt – Genfærdenes planet
Roman af Jon Bing
Oversat fra norsk
Originaltitel: Mizt – Gjenferdenes planet (1982)
Science Fiction Cirklen ZAP! 2015, 200 s.

Den norske forfatter Jon Bing skrev fire bøger om biblioteksrumskibet Alexandria, hvoraf dette er bind tre. Skibet er bemandet med bibliotekarer som flyver imellem koloniserede planeter for at indsamle og udbrede kultur og viden. I serien følger vi drengen Benji som var beboer på planeten Azur, men som tog med bibliotekarerne efter Alexandria havde besøgt planeten.

Biblioteksskibene er langsomme, og der kan gå årtier mellem at de ankommer til planeter, og imens rejsen finder sted, er bibliotekarerne nedfrosset. Planeter kan have være koloniseret i tusinder af år uden at have haft besøg af et biblioteksskib, så mange steder betragtes disse skibe som legender og eventyr, så det kan være med en vis mistro de bliver mødt når de kommer frem.

Da Alexandria nærmer sig planeten Mizt, bliver skibet ramt af en asteroide, og den del af skibet hvor Benji, hans flagrekat og hans kammerat Pinocchio sover, bliver delt fra resten af skibet og styrter ned på planeten. De styrter ned i ødemarken, uden at vide hvad resten af skibets skæbne er. De begiver sig ud for at finde planetens beboere, men finder ud af at beboerne har set styrtet og sendt jægere med varulve ud efter dem.

Det lykkes dem at flygte, og de bliver fundet af pigen Skare og robotten Gorm, som fortæller dem mere om planeten. På Mizt arbejder Centralinstituttet for at sikre at opgaven løses. Opgaven er blevet udstykket af de første kolonister, og disse og andre ældre hjemsøger nu fra tid til anden forskerne for at sikre at der fortsat arbejdes på at løse opgaven.

Som så ofte før er alting ikke nødvendigvis som det først fremstår, og den lille flok drager ud for at finde ud af hemmeligheden bag opgaven og genfærdene.

Bogen er som nævnt tredje bind i serien, og den vil kunne læses selvstændigt, men det vil dog være en fordel at læse de to foregående bind først. Det er bøger skrevet til den unge science fiction-læser, en målgruppe for hvem det ikke gør nogen forskel at bøgerne i 80’erne blev udgivet på dansk af Tellerup, for Tellerup-udgivelserne har været udsolgt i årevis, så SFC’s udgivelser er en god mulighed for nye læsere at stifte bekendtskab med Jon Bing og Alexandria. For den voksne læser vil dette kunne være et nostalgisk gensyn med bøgerne.

Som bibliotekar er jeg jo vild med ideen om et rumskib og en rejse hvis eneste formål er at sikre informationsformidling. Jon Bings bøger er velvalgte til Science Fiction Cirklens ungdoms serie ZAP!; en skam at der kun er en bog tilbage i serien som de kan udgive.

Jeg har aldrig læst noget af Bings science fiction til voksne, men jeg vil da håbe at SFC vil tage et kig på at udgive noget af dette når de er færdige med Alexandria-serien, for Bing har gode ideer, som jeg gerne vil læse mere af.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet 47

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Roman, Science Fiction og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *