Mads L. Brynnum – Skyggen over Mundstrup – Når en drage drager ud

Skyggen over Mundstrup
Roman af Mads L. Brynnum
Calibat, 2017, 210 sider

Når en drage drager ud
Børnebog af Mads L. Brynnum
Illustreret af Mads H. Johansen
Calibat, 2017, 48 sider

Mads L. Brynnum udgav i 2015 rimbogen Mythos ABC, hvori han havde flettet væsener fra H.P. Lovecrafts Cthulhu-mythos ind i børnerim og havde fået Tom Kristensen til at illustrere den. Bogen var en børnebog og var således ikke direkte inspireret af Lovecrafts digte, men blot inspireret af de skabninger der indgik i hans mytologi.

Mads begiver sig nu igen ud i en bog hvor inspirationen er hentet hos Lovecraft, men hvor han ikke forsøger at ramme Lovecrafts skrivestil, men bringer inspirationen ind i sin egen skrivestil.

I Skyggen over Mundstrup følger vi forfatteren Mathias, som er inde i en krise. Hans kæreste er gået fra ham, og han kan ikke rigtigt få gang i at skrive sin næste bog, hvilket er et problem, da han allerede har været godt i gang med at bruge det forskud han har fået fra forlaget. Han har dog arvet et gammelt hus fra en afdød onkel. Huset ligger dog i provinsen i byen Mundstrup som Mathias aldrig har hørt om før. Han ender dog med at tage ud for at bo i huset for at komme væk fra det hele, og måske finde inspiration til bogen.

Det han kommer ud til, er et lille fiskersamfund, og han bliver egentligt taget vel imod, men borgmesteren er lidt loren ved at Mathias’ bog skal have Mundstrup som ramme, for han vil helst ikke at folk skal få et dårligt indtryk af byen.

Jeg afslører næppe noget som folk ikke selv havde gættet, ved at sige at byen har en hemmelighed og at Mathias nok skulle have taget det som et hint om at blive væk, allerede da onklens advokat fortæller at onklen egentligt ville have ændret sit testamente så Mathias ikke arvede huset. Der er dog også positive ting i byen, da byens historie med djævletilbedelse og hekse­jagt giver en god ramme for hans næste krimi. Og så er der jo byens bibliotekar som han hurtigt får et godt øje til, også selvom hun også virker til at have hemmeligheder.

Skyggen over Mundstrup er en underholdende bog, og jeg tænker at unge læsere vil kunne finde passager i den uhyggelige. Bogen kan læses som en hyldest til Lovecraft sat i Udkantsdanmark, et Udkantsdanmark hvor man har sin egen form for provinsidyl. Bogen skal, som med enhver bog, læses på sin egen præmis, som en underholdende fortælling om et mystisk lille samfund, hvor man sammen med hovedpersonen afdækker hemmelighederne.

Mads L. Brynnum har også en anden ny bog på boghandlerens hylde. Lige som med Mythos ABC er der tale om en rimbog, denne gang illustreret af Mads H. Johansen. Inspirationen til rimene er denne gang klassiske fantasyvæsner, hvilket titlen Når en drage drager ud også antyder.

Der er rimet om zombiens madvaner og hvorfor drager egentligt bortfører prinsesser. I rimet om poltergeister får man helt ondt af dette misforståede væsen, og man lærer om et af de problemer der følger med hvis man er varulv.

Lige som med Mythos ABC flyder rimene rigtigt godt, og der er masser af humor i dem. Illustrationerne passer godt til de underholdende rim og rammer den tone som teksten har.

Det bør også nævnes at bogen er en flot hardcoverudgivelse på en god kvalitet papir der passer rigtigt godt til en gennemillustreret bog som denne.

Begge rimbøger er blevet financierer via crowdfunding, og jeg vil bestemt holde øje med hvad Brynnum lægger på af projekter næste gang.

Forlaget Calibat har sponseret anmeldereksemplaret.

Anmeldt af Thomas Winther i Himmelskibet nr. 53

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Fantasy, Horror og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *